Orbán Viktor Mark Ruttével tárgyalt, talán szóba kerültek a leköszönő holland kormányfő NATO-főtitkári kilátásai is

Jens Stoltenberg többek között azért utazott ugyanis Budapestre, hogy elérje Orbánnál, hogy ne vétózza meg Rutte főtitkári pályázatát.

Orbán Viktor Mark Ruttével tárgyalt, a találkozó tényét Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes-államtitkár. A megbeszélés témájáról Havasi csak annyit árult el, hogy kétoldalú és nemzetközi kérdésekről volt szó.

Ugyanakkor feltehetően szóba kerültek Mark Rutte NATO-főtitkári kilátásai is, ugyanis a magyar kormány képviselői több alkalommal is kijelentették, hogy nem támogatják a leköszönő holland kormányfő NATO-főtitkári ambícióit. Az ellenérzések oka, hogy Rutte több ízben is bírálta nem csak az Orbán-kormányt, hanem magát Orbán Viktort is, a magyar miniszterelnök pedig egy alkalommal csak mint „a holland fickóként” hivatkozott rá.

Ruttét viszont a NATO tagállamok többsége elfogadható jelöltnek tartja a távozó Stoltenberg helyére, így a Vsquare értesülései szerint a mostani főtitkár is többek között azért utazott a múlt héten Magyarországra, hogy meggyőzze Orbánt arról, hogy álljon el a belengetett vétótól. Hogy mire jutottak, azt egyelőre nem tudni, a közös sajtótájékoztatón nem került elő a kérdés.

HVG