Nincs döntés az unió új csúcsvezetőiről a brüsszeli EU-csúcson – Orbán szerint van

Pedig minden simán indult, az előzetes hírek szerint minden vezető tisztségre egy jelölt volt, akikről az uniós állam- és kormányfők informális találkozón tárgyaltak hétfőn este Brüsszelben. Az Európai Tanács elnöki tisztségére António Costa volt portugál miniszterelnök, az Európai Bizottság élére a jelenlegi elnök, Ursula von der Leyen, a külügyi főképviselő pozíciójára pedig Kaja Kallas volt észt miniszterelnök az egyetlen komoly jelölt.

Az informális találkozó jelentős késéssel kezdődött, aminek az volt az oka, hogy a két nagy uniós pártszövetséget képviselő néppárti és a szociáldemokrata tárgyalódelegáció még egy utolsó egyeztetésre összeült. Az Európai Néppártot a lengyel Donald Tusk és a görög Kirikosz Micótakisz miniszterelnökök képviselték, míg a szociáldemokrata szempontokat Olaf Scholz német kancellár és Pedro Sanchez spanyol kormányfő képviselte.

A csúcstalálkozóra érkező Scholz kitért a kérdés elől, hogy támogatná-e Ursula von der Leyen második mandátumát az Európai Bizottság elnöki posztján, és ehelyett hangsúlyozta, hogy

teljesen biztos abban, hogy a lehető legrövidebb időn belül megegyezésre juthatunk.

Scholz azt is elmondta, hogy „fontos, hogy most gyorsan és gyorsan hozzunk döntéseket, mert nehéz időket élünk, és fontos tudni, mit hoz a jövő Európa számára”. Kijelentette, olyan elnök kell, akit az Európa-párti pártok támogatnak, szerinte nem kell engedményeket tenni a szavazatokért a szélsőjobboldali, populista erőknek.

Előzetesen egyébként úgy tűnt, hogy a személyeket illetően nincs különösebb vita. Bejelentésként volt értékelhető, hogy Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke közölte, ismét jelölteti magát, az ő posztjáról majd július 16-án dönt az EP.

Ugyancsak feltétlen említésre méltó, hogy a csúszást kihasználva Orbán Viktor találkozott Mark Rutte ügyvezető holland miniszterelnökkel, akivel “kétoldalú és nemzetközi” témákról tárgyaltak. A “nemzetközi” az érdekesebb, mert Rutte a legnagyobb esélyese a NATO főtitkári pozíciójának, amelyről júliusban kellene dönteniük a katonai szövetség washingtoni csúcstalálkozóján. Ennek a kinevezésnek a legnagyobb akadálya Orbán Viktor, aki nem támogatja Ruttét, mert a holland szerinte korábban megbántotta a magyarokat. Mindenesetre elképzelhető, hogy legalább annyit enyhült a feszültség, hogy a NATO-nak lehet új főtitkára. Rutte később azt mondta, hogy eredményes volt a beszélgetés és ő optimista.

Ami még borzolta a kedélyeket este, az a néppárti javaslat volt, hogy az Európai Tanács és az Európai Parlament elnöki posztját két és fél év elteltével cseréljék el a pártok. Vagyis két és fél évig legyen szociáldemokrata elnöke a Tanácsnak és néppárti a Parlamentnek, majd pedig fordítva. Egyébként mindkét tisztségre vonatkozóan a mandátum 2,5 évre szól, ami egyszer meghosszabbítható. Eddig mind a három tanácsi elnök duplázott és általában az EP-elnökök is, ugyanakkor az előző elnök, David Sassoli első mandátumának végén elhunyt.

Nincs megegyezés ma este

– közölte az újságírókkal éjfél körül Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Gyorsan hozzátette, hogy igazából ez nem volt a céljuk, az ő kötelezettségük az, hogy még júniusban döntést hozzanak, erre szolgál majd a jövő héten csütörtökön és pénteken megtartandó rendkívüli csúcstalálkozó. Arra a kérdésre, hogy mi akadályozta a mostani döntést, Michel azt mondta, hogy a döntéshozatalban nagyon fontos egymást meghallgatni és ez a találkozó “fontos lépés volt ez az előkészítésben”. Ettől a fejleménytől függetlenül továbbra sincs arra utaló jel, hogy a pozíciókra esélyes személyek körében változás történne. Az este során a Politiconak nyilatkozó Bóka János Európa-ügyi miniszter azt mondta, hogy Von der Leyen kivételével valamennyi a magyar kormány támogatja a jelölteket.

Egyedül a magyar miniszterelnök érezte úgy, hogy mégis született döntés.

Brüsszelben semmibe vették az európai emberek akaratát

– ezt írta a tanácskozás után Facebook-oldalán Orbán Viktor. Szerinte az európai választás eredménye egyértelmű: “a jobboldali pártok megerősödtek, a baloldal és a liberálisok teret vesztettek”. Orbán az Európai Néppárt szemére veti, hogy ahelyett, hogy a választókra hallgatott volna, “végleg összeállt a baloldallal és a liberálisokkal: a mai napon alkut kötöttek és leosztották egymás között az EU vezető pozícióit”.

Fittyet hánynak a valóságra, fittyet hánynak az európai választás eredményére, és fittyet hánynak az európai emberek akaratára. Ne legyünk naivak: tovább fogják támogatni a migrációt, és még több pénzt és fegyvert küldenek az orosz-ukrán háborúba

– írta a miniszterelnök, de jelezte, hogy ebbe nem nyugszik bele és egyesíti az európai jobboldal erőit, hogy a “migráció- és háborúpárti bürokratákkal” küzdjön.

HVG