Kalocsán is új választást szeretne a néhány szavazattal lemaradó polgármesterjelölt

Bagó Zoltán a választás tisztaságát sértő jogsértésekről ír, első körben az eredmény megsemmisítését szeretné elérni, ha ez nem sikerül, akkor a szavazatok újraszámolását kéri.

Önkormányzati választások

A főpolgármester-választás nem lefutott meccs még Vitézy Dávid és Karácsony Gergely között – utóbbi 324 vokssal nyert ugyan, de újraszámolás és fellebbezés miatt ez nem végleges. Győrben, ahol a Fidesz veszített, szintén újraszámolják a voksokat. A kormánypártok eggyel több megyei jogú várost irányíthatnak ugyan, mint eddig, de volt több olyan település is, amit évtizedek után veszítettek el.

Fellebezést nyújtott be Bagó Zoltán, a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármesterjelöltje a szavazatszámláló bizottságok szavazóköri eredményt megállapító döntései ellen, mivel a szervezet álláspontja szerint “az igazolt és valószínűsíthető jogsértések az egész településen sértették a választások tisztaságát” – erről Bagó Facebook-oldalán írt.

Dr. Bagó Zoltán

Tisztelt kalocsaiak! A mai napon fellebbezést nyújtottam be a szavazatszámláló bizottságok szavazóköri eredményt megállapító döntéseinek törvénysértő voltára hivatkozva. – Elsődlegesen kértem a…

Bagóék sérelmezik, hogy érvényesnek nyilvánítottak olyan szavazólapokat, amelyen a fideszes jelölt neve mellett megfelelően behúzott, Bagó neve mellett pedig átsatírozott iksz szerepel, szerintük ezeket érvénytelennek kellett volna nyilvánítani. Arra is volt példa, hogy egy szavazófülkében egyszerre négyen tartózkodtak, és volt, hogy a szavazókörbe érkező analfabéta szavazópolgároknak a szavazatszámláló bizottság elnöke egyedül nyújtott segítséget.

Az egyesület szerint problémás az is, hogy egy fideszes szavazatszámláló a névjegyzék mellett ülve “folyamatosan üzeneteket küldött az okostelefonjával”. Egy fideszes képviselőjelölt pedig szinte végig a szavazóhelyiség bejáratánál tartózkodott. Bagó posztjában arról is ír, hogy a bizottságok elnökei több esetben megtagadták, hogy a sérelmezett esetekről jegyzőkönyvet vegyenek föl.

Bagóék így elsődlegesen a szavazás eredményének megsemmisítését és új választás kiírását, másodlagosan a szavazatok újraszámolását és azok érvényességének ismételt vizsgálatát kérelmezik. Mint írja, kevés eséllyel bízhatnak a pozitív elbírálásban, amíg arról a választási bizottságok döntenek, de adott esetben akár bíróságon is megvédenék álláspontjukat.

Kalocsán a város hivatalban lévő fideszes polgármestere, Filvig Géza 2 179 voksot kapott, így 29,04 százalékos eredménnyel nyert, Bagó Zoltán 23 szavazattal lemaradva, 28,74 százalékkal lett második, de 21 százalékot ért el Bolvári Ferdinánd, a Békés Kalocsáért Egyesület jelöltje is.

HVG