G7-csúcs: Ukrajna 50 milliárd dolláros segítséget kapna a befagyasztott orosz vagyonból

Erről is tárgyaltak az országok vezetői, illetve Kijev kétoldalú biztonsági megállapodást kötött Washingtonnal.

Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tíz évre szóló kétoldalú biztonsági megállapodást írt alá csütörtökön a G7 csoport állam- és kormányfői találkozóján a dél-olaszországi Borgo Egnaziában – írja az MTI.

A megállapodás értelmében az Egyesült Államok támogatja, illetve megerősíti Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának katonai védelmét az orosz agresszióval szemben. Az egyezmény ugyanakkor a kelet-európai ország esetleges NATO-csatlakozása felé tett lépésnek is tekinthető – áll az egyezményben.

A szerződés emellett arra kötelezi a feleket, hogy az Ukrajna elleni fegyveres támadás vagy azzal való fenyegetés esetén az Egyesült Államok és Ukrajna vezető tisztségviselői 24 órán belül összeüljenek, hogy a válaszlépésekről konzultáljanak, és meghatározzák, milyen további lépésekre van szükség a védelem ellátása érdekében.

“Ukrajna biztonságának garantálása érdekében mindkét fél elismeri, hogy Ukrajnának jelentős katonai erőre, szilárd képességekre és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) normáival összhangban lévő, védelmi ipari bázisába történő folyamatos beruházásokra van szüksége” – áll a szövegben.

Mindemellett hónapok óta tartó tárgyalások után Joe Biden elnök és kulcsfontosságú szövetségesei megállapodást kötöttek arról, hogy a befagyasztott orosz vagyon kamataiból 50 milliárd dolláros hitelt nyújtanak Ukrajna háborús erőfeszítéseinek és gazdasági újjáépítésének támogatására – írja a Politico.

A részletekről további egyeztetésekre van szükség, a nyilatkozat szerint az év végéig kell kidolgozni ezeket, illetve véglegesíteni a megállapodást, de a hét legfejlettebb ipari állam vezetői a vezetők vállalják, hogy még ebben a naptári évben megkezdik az 50 milliárd dollár folyósítását Ukrajnának.

HVG