A KDNP kilép az Európai Néppártból, ha felveszik a Tisza Pártot

Semjén Zsolt szerint Magyar Péter azzal, hogy személyében támadta Hölvényi Györgyöt, kényszerpályára tette a pártot.

A KDNP számára erkölcsi és politikai okokból is elfogadhatatlan Magyar Péter személye az EPP-frakcióban, a Tisza Párt pedig a Néppártban. A KDNP ezért távozik az Európai Néppártból, ha felveszik a Tisza Pártot – jelentette be Semjén Zsolt (képünkön) a Karmelita kolostorban. Képviselőjük, Hölvényi György pedig ebben az esetben a néppárti frakcióból is kilép.

„Magyar Péter azzal, hogy személyében támadta Hölvényi Györgyöt, kényszerpályára tette a KDNP-t” – tette hozzá Semjén.

Hölvényi György egyedüli magyar képviselőként ült eddig a néppárti frakcióban.

MTI / EPA / Vael Hamzeh

A KDNP elnöke délelőtt találkozott Manfred Weberrel, az EPP elnökével a Karmelita kolostorban, akivel elmondása szerint “őszinte, korrekt és hosszú” beszélgetést folytattak. Mint mondta, érzelmileg nehéz a KDNP számára a jelenlegi helyzet, “mivel előbb voltunk a Néppártban, mint a Néppárt.

“Hangsúlyozom, hogy nem arról van szó, hogy meghoztuk a döntést, hogy lépünk, hanem őszintén elmondtuk, hogy Magyar Péter személye számukra elfogadhatatlan a frakcióban, és a Tisza párt elfogadhatatlan az Európai Néppártban” – mondta Semjén a Magyar Nemzet szerint.

Az EPP politikusa délután Magyar Péterrel is találkozik, ahol valószínűleg megegyeznek arról, hogy a Tisza Párt EP-képviselői belépnek a néppárti frakcióba. A vasárnapi európai parlamenti választásokon a Tisza hét helyet szerzett az Európai Parlamentben, ezzel akár komoly erőt is képviselhetnek a frakción belül.

A Fidesz 2021-ben lépett ki az Európai Néppártból, azóta függetlenként politizálnak az Európai Parlamentben. A KDNP viszont nem követte őket, Hölvényi György azóta is az EPP-frakcióban ült.

HVG