Telefonált egymással Vitézy és Karácsony

Telefonált egymással a két főpolgármester-jelölt, Vitézy Dávid és Karácsony Gergely – erről előbbi számolt be a Facebook-oldalán. Vitézy korábban többször beszélt arról, hogy kereste Karácsonyt, de ő nem vette fel neki a telefont.

Vitézy azzal kezdi a posztot, hogy a korrektség jegyében fontosnak tartja rögzíteni:

“A kiszivárgott hangfelvételeken elhangzott mondataiért, miszerint lapáttal fog agyonverni a kampányban, Karácsony Gergely elnézést kért, amit természetesen elfogadtam”.

Azt írja, nagyon bízik benne, hogy “akármi is lesz a jogorvoslatok és az újraszámlálás végeredménye, a normális emberi hangnemet helyre tudjuk állítani”. Minden erejével ezen lesz, “hisz ez Budapest érdeke is”, és ebbe az irányba tett fontos lépésnek tekinti ezt a mai beszélgetést.

Vitézy annyit árult még el a beszélgetésről, hogy a választási jogorvoslatok ügyében röviden ismertették egymással a közvélemény számára már bemutatott érveiket, de “ezügyben a holnapi újraszámlálás és a további esetleges jogorvoslati folyamatok végeredménye lesz döntő”.

Mint írja, elismételte a főpolgármesternek is, akármelyikük is lesz a jogerős választási eredmény szerint a főpolgármester, azt elfogadja és tiszteletben fogja tartani.

“Ha ő lesz az, minden nyilvános fórumon ki fogok állni amellett, hogy ő a megválasztott főpolgármester, ezt most közvetlenül is elmondtam neki.”

A Nemzeti Választási Bizottság szerda este döntött úgy, hogy Vitézy Dávid kérésének megfelelően újraszámolják az érvénytelen főpolgármesteri szavazatokat, ez közleményük szerint pénteken meg is fog történni. A vasárnapi szavazáson több mint 24 ezer volt az érvénytelen szavazatok száma, Vitézy erre hivatkozva kérte az újraszámlálást.

Ezután állt elő csütörtök délután Karácsony azzal, hogy a Vitézy által kért újraszámolás csak tovább bonyolította a helyzetet, mert szerinte az újraszámolásra beszállított szavazólapok körül is több a bizonytalanság, és olyan kontrollmechanizmusok maradtak el, amelyek szerinte biztosították volna, hogy minden törvényes és jogszerű lesz az újraszámoláskor. Ezért

Karácsony azt javasolja, hogy újraszámolás helyett az egész főpolgármester-választást ismételjék meg.

Vitézy erre azt írta, Karácsony szerint “csak az a jó választási eredmény, ahol ő a győztes”.

Az érvénytelen szavazatok problémájáról itt írtunk bővebben:

HVG