Rogán Antal: „Tudatosan döntöttem úgy, hogy a nyilvánosságból kilépek”

A kormányzati backoffice-t vezetem és a backoffice jellegénél fogva inkább a gyárhoz hasonlítható, mi pedig nem a gyár részleteiről szoktunk beszélni, hanem a termékről – mondta Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a 444-nek adott interjújában. Legutóbbi interjúját a független sajtónak Rogán több mint 10 évvel ezelőtt adta a hvg.hu-nak.

Rogán Antal: Ezt az interjút kizsarolták

Amikor Londonban találkoztunk Rogán Antallal a választás előtti hétvégén, azt ígérte, interjút ad a 444-nek. A 70 perces beszélgetés a Karmelitában zajlott le június 13-án délelőtt. „Én nem látom azt, hogy tömegesen szorongást okoznak” – mondta a háborús kormányzati plakátkampányról. Szerinte nincs kormányzati médiabirodalom, a lejáratókampányokban pedig nincs szerepe.

A miniszter a választási kampányban betöltött szerepéről elmondta: az volt a feladata, hogy segítse azok munkáját, akik a nyilvánosságban szerepelnek, leginkább a miniszterelnökét és a terepen kommunikáló miniszterekét.

Saját magát nem tartja főszereplőnek, inkább mellékszereplőként tekint magára, de büszke arra a munkára, amit az elmúlt 10 év folyamán végeztek.

Mi köze a titkosszolgálatoknak egy olyan intézményhez, aminek a kormány kommunikációja a fő feladata? – tette fel a kérdést a 444 riportere, Kaufmann Balázs, mire Rogán elmondta, hogy ez 2022-től van csak így, ugyanakkor a magyar közjogi hagyomány szerint a nemzetbiztonsági szolgálatok a miniszterelnök alá tartoznak, ezek irányításának a feladatát a kormányfő viszont delegálhatja.

2022-ig, a polgári titkosszolgálatok egy része a Belügyminisztériumhoz, egy másik része pedig a Külügyminisztériumhoz tartozott, majd ezeket, nem utolsósorban a háború és a szuverenitási vita hatására összevonták.

Ami a kormánykommunikációra 2010 és 2018 között elköltött összeg nagyságát és hasznosságát illeti, Rogán először is vitatta a sajtóban megjelent 1360 milliárdos összeget, szerinte ennek nagyjából a fele reális, ez pedig szerinte egyáltalán nem szokatlan nagyságrend. Szerinte a jelenértéket figyelembe véve

2010 és 2018 között a kormány nem költött többet kommunikációra, mint a baloldali kormányok 2002 és 2010 között.

Balásy Gyula és a közbeszerzések

A kormányzati kommunikációs kampányok legnagyobb nyertese Balásy Gyula, hiszen az ő cégeinél kötnek ki rendre ezek a megbízások. Helyes-e ha valaki tízmilliárdokat kereshet a kormányzati kommunikáció megvalósításával? – szólt a kérdés.

Rogán erre elmondta, hogy 2015-16-ban hoztak egy törvényt, amelyik szabályozta a cégek által beszedhető vállalkozói díjat. Azt megelőzően kétszeres profittal is dolgoztak vállalkozások. A kormány azt várja a kommunikációs ügynökségektől, hogy tervezzék meg és vezényeljék le a kampányt, majd utána a kormány ellenőrzi, hogy legalább az emberek 75-80 százalékához eljutott-e az üzenet. Ha igen, akkor minden rendben van. A miért pont Balásy Gyula közbevetésre pedig a válasz annyi volt, hogy

ő nyerte a közbeszerzési eljárásokat.

A háborús plakátokkal kapcsolatban Rogán elmondta, hogy ezek szerinte az emberekre egyetlen szempontból hathatnak, megértik, hogy ennek a problémának van jelentősége. Azt a miniszter visszautasította, hogy szorongást váltanának ki.

Rogán Antal és a népszerűség

A riporter megkérdezte Rogántól, hogy mennyiben befolyásolta a politikai életét az a tény, hogy egy népszerű, belvárosi polgármesterből kénytelen volt a kormány Gyurcsány Ferencnél is népszerűtlenebb miniszterévé válnia és a háttérbe vonulnia, mellékszereplővé degradálódnia.

„Tudatosan döntöttem úgy, hogy a nyilvánosságból kilépek”

– válaszolta Rogán, mert nem magát építi, hanem a kormánynak próbál segíteni. Amikor frakcióvezető volt, akkor a frontoffice-ban dolgozott, az volt a feladata, hogy szerepeljen, most viszont már más a dolga.

„Urizálni az úri fiúk szoktak, én parasztgyerek vagyok, annak születtem” – mondta még annak idején Rogán, most viszont London egyik legdrágább szállodájának elnöki lakosztályában szállt meg. Ez nem urizálás? – tette fel a kérdést Kaufmann.

„Azért nem fogok erről beszélni, mert eldöntöttem magamban, hogy a magánprogramjaimról semmit nem mondok a nyilvánosságról”

– felelte Rogán, miután arról is beszélt, hogy a vagyonnyilatkozataiban látható a jövedelme, amit arra költ, hogy a gyermekeinek és a feleségének jó legyen.

A Schadl-ügy és Nagy Ádám

Szóba került Rogán kabinetfőnöke, a Schadl-ügy nyomozati anyagában is többször megemlített Nagy Ádám, akinek a cégei tavaly 800 millió forint profitot hoztak. Vele kapcsolatban a miniszter elmondta, hogy Nagynak mindig is voltak vállalkozásai, viszont azzal a feltétellel alkalmazta, ha a kabinetfőnöki munka tényleg érdekli és ha a cégei operatív irányításában nem vesz részt. Ez egyébként minden kormánytaggal szemben elvárás – mondta Rogán.

Nagynak a Sachadlékkal való kapcsolatáról Rogán azt mondta, megvárta, amíg véget érnek az ehhez fűződő vizsgálatok és számára az derült ki, hogy Nagy Ádám teljes egészében ártatlan.

Schadl-Völner-dosszié | hvg.hu

Sem gyanúsítottakat, sem tanúkat nem hallgattak meg a gyanúsan drágán rendelt Covid-tesztek, és Rogán Antal korábbi kabinetfőnökének megbundázni próbált egyetemi vizsgája ügyében. Lengyel Tibor Itthon Hadházy Ákos kitart amellett, hogy Rogán Antal minisztert, a feleségét és a kabinetfőnökét takarhatja a Schadl-Völner-ügyben előkerült “Tóni. Barbara és Ádám”, ezért kérdésekkel sorozta meg a legfőbb ügyészt a témában.

Rejtélyesnek látja a miniszter azt is, hogy miként keveredett bele Tóniként a Schadl-ügy nyomozati irataiba, ugyanis nem emlékszik arra a beszélgetésre, amire az iratokban a lehallgatott Grécs László hivatkozott. Grécset egyébként Rogán fényképről sem ismerte fel.

„Amióta felügyelem a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat, van módom azt látni, hogy hányan hivatkoznak rám és másokra, nagyjából Szombathelytől Nyíregyházáig olyan emberek, akikről azt se tudom, hogy kicsodák”

– jelentette ki.

Arra a vádra utalva, hogy belenyúlt a Schadl-ügy irataiba, Rogán visszakérdezett, hogy ha belenyúlt volna, akkor lenne az iratok között ilyen beszélgetés?

Kaufmann erre a Magyar Péter által rögzített hanganyagot hozta fel, amin Varga Judit elmondja, hogy nem mindent sikerült eltávolítani, mert Polt Péter nem volt ura a helyzetnek.

Rogán szerint, ha Varga Judit ezt komolyan gondolta, akkor finoman szólva is alaptalan dolgokat állított, mindenesetre megkérdezte később Varga Juditot erről, aki azt mondta neki, hogy abban a szituációban már bármit elmondott volna, csakhogy szabaduljon a férjétől. Ezt a magyarázatot pedig a miniszter elfogadta, főleg utólag, “annak tudatában, amit a volt férjéről tudni kell”.

2021. november 3-án Rogán állítólag berendelte Völner Pált a Karmelitába és figyelmeztette, hogy nyomozás zajlik Schadlék ellen. Ezzel kapcsolatban Rogán elmondta, hogy nem rendelte be Völnert és nem figyelmeztette, az egy szerdai nap volt és akkor tartotta a miniszter-helyettesi értekezleteket.

De Völnernek azután változott meg a viselkedése, majd ezt követően próbált meg Schadl is menekülni – vetette közbe Kaufmann. Ennek Rogán szerint nincs értelme, hiszen ha lett volna erről információja és figyelmeztetni akarta volna Völnert, akkor hónapokkal Schadl lebukása előtt tette volna meg. De nem volt ilyen információja és nem figyelmeztette Völnert.

A kizsarolt interjú és a nemlétező kormányzati média

Ezután egy kisebb vita alakult ki Rogán és a riporter között arról, hogy ki kezdeményezte ezt az interjút, Rogán szerint a 444 zsarolta ki, míg Kaufmann szerint Rogán kezdeményezte. Rogán Antal szerint a 444 nem érdemelte meg ezt az interjút, csak azért ajánlotta fel nekik, hogy hagyják békén Londonban a családjával.

„Nem fogok sem a 444-nek, sem másoknak interjút adni és a kormány tagjainak is ezt fogom ajánlani és azt is megmondom, miért. Mert önöknek nem az a szándékuk, hogy megértsék, hogy mi milyen döntést miért hozunk, hanem az a szándékuk, hogy lejárassák a kormányt.”

Ezután Rogán kijelentette, hogy nincs kormányzati médiabirodalom. A KESMA-val kapcsolatban és a jobboldali médiával kapcsolatban pedig közölte, azért tart nekik háttérbeszélgetéseket, mert ők hajlandók meghallani, hogy mit akar mondani a kormány. „Önök ezt nem hajlandók meghallani, ezért önökkel nincs értelme beszélgetni.”

A beszélgetés vége felé Magyar Péterre terelődött a szó, Kaufmann megkérdezte, hogy áll-e még az, amit Rogán helyettes államtitkára, Havasi Bertalan mondott Magyar első nagyinterjúja után, hogy reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozásaival nem foglalkozik a kormány. Rogán erre elmondta, hogy akkor, abban a helyzetben még nem egy politikus támadásával álltak szemben, hanem egy volt miniszter volt férjével. Magyar Péter ma már politikus – zárta rövidre a témát Rogán.

Később azt is elmondta, hogy különösképp nem szívlelték egymást Magyar Péterrel, és hogy ő mindig Varga Judit pártját fogta.

HVG