Közvetlen életveszély miatt tilos kirándulni a Gemenci erdőben

A tilalom az egyéni és csoportos vízitúrákra is vonatkozik, leállt a Gemenci Állami Erdei Vasút is.  

A közvetlen életveszély elhárítása érdekében erdőlátogatási tilalmat rendeltek el gyakorlatilag szinte a teljes Gemenci erdőre, valamint a Mohács és Paks környékén a Duna hullámterében lévő erdőterületekre.

A Gemenc Zrt. tájékoztatása szerint 2024. június 14. – 2024. június 30. között csak a Duna fővédvonalán kívüli erdőterületek látogathatók. A tilalom az egyéni és csoportos vízitúrákra is vonatkozik. Leállt a Gemenci Állami Erdei Vasút is.  A megjelölt területeken belül a korlátozás időtartama alatt az erdő látogatására a kijelölt túraútvonalakon sincs lehetőség.

Mint írták, a Duna áradása miatt felázott az erdőtalaj és a fakidőlések kockázata jelentősen megnőtt, valamint a nyári gátak töve is felázott, ami miatt a hullámtéren belüli időszakosan ármentett területekre is betörhet a víz.

Aki mégis erre szeretne kirándulni, annak a pörbölyi Ökoturisztikai Központ és Keselyűs közötti, csaknem 18 km hosszú árvízvédelmi töltésen kerékpárral és gyalogosan is lehetősége van a túrázásra. Nem lehet azonban túrázni az Alföldi Kéktúra Pörböly-bajai átkelés közötti szakaszán. Ezen kívül az ökoturisztikai központ mellett található vadmegfigyelő is látogatható.

HVG