Cser-Palkovics András megkövette Semjént, amiért beszólt a KDNP-nek, de azt azért hozzátette, hogy összeszedhetnék már magukat

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere eddig is ismert volt arról, hogy hajlamos a hivatalos kormányzati kommunikációtól eltérő véleményének hangot adni. Magyarul: nem mindig úgy viselkedik, mint azt fideszes polgármesterektől megszokhattuk (egyszer még a Magyar Nemzetbe is beleszállt). Abban, hogy Cser-Palkovics önálló aktorként is fel tud lépni, minden bizonnyal közrejátszik, hogy nagyjából 15-20 százalékkal népszerűbb Fehérváron a pártjánál.

Ennek megfelelően a vasárnapi választások utáni reggelt a Partizánban kezdte, a hét folyamán pedig elment Political Capital konferenciájára, ahol három másik (de ellenzéki) polgármesterrel együtt kérdezte őt az intézet egyik elemzője. Itt kérdezték meg Cser-Palkovicstól, miért nem szerepelt a neve mellett a választási plakátjain a KDNP logója? Mire a polgármester:

“Valós politikai szervezetek és közösségek jelennek meg mindenhol. És most a városról beszéltem természetesen.”

Ettől a választól Cser-Palkovics beszélgetőpartnerei majdnem lefordultak a székről, és a jelek szerint Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, miniszterelnök-helyettes is, ugyanis a polgármesternek nyílt levelet kellett írnia, amiben megkövette “Miniszterelnök-helyettes urat és a KDNP azon tagjait, akik a kereszténydemokrácia és a kereszténység értékeit méltón és aktívan igyekeznek képviselni”.

Az MTI azt írja, a levelet a KDNP sajtóosztálya jutatta el nekik, és azt írja benne Cser-Palkovics, hogy “előző nap egy konferencia résztvevőjeként kapott egy kérdést a KDNP helyi szerepvállalásával kapcsolatban, amire sajnos egy túl sommás választ adott, mely a sajtó kontextust nélkülöző és bántóan keretező tálalásában az Ön és a KDNP számára rosszul eshetett”.

“Pártjaink országos szövetségére való tekintettel is, valamint Székesfehérvár, mint a magyar kereszténység egyik bölcsőjének polgármesterként is sajnálom, ha esetleg Önt vagy a KDNP tagjait megbántottam, ez nem állt szándékomban”

– teszi hozzá, de ezzel nincs vége.

Azon álláspontja mellett ugyanis kiáll, hogy a KDNP egykor sokkal aktívabb szerepet vállalt a fehérvári közéletben és a közösségi életben, amelyet meggyőződése szerint újra fel kellene vállalnia a helyi, regionális tagságnak és támogatóknak.

Egyúttal kifejezte készségét, hogy ha a

“KDNP megújítaná szerepvállalásának karakterét és mélységét Székesfehérvár közösségi életében, mindig partnerként számíthatnak rám!”

Két forduló után nem illene eredményt hirdetni ebben a csatában, különösen, hogy Cser-Palkovics András létezik, ellentétben a KDNP-vel, így jókora előnnyel indul, de mindenképpen Semjén Zsoltnál pattog a labda.

HVG