Vitézy Dávid és Karácsony Gergely is reagált a szavazatok újraszámlálásáról született döntésre

A jelenlegi főpolgármester és kihívója is a Facebookon osztotta meg a gondolatait.

“Türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét, mely ilyen kis különbség és a mai sajtótájékoztatómon bemutatott körülmények mellett indokolt. Ahogy ma is elmondtam: amint a főpolgármester-választás jogerős eredménnyel zárul, azt el fogom fogadni, de ehhez először tisztán kell látni” – reagált Vitézy Dávid arra a hírre, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a fellebbezésének helyt adva elrendelte az főpolgármesteri szavazólapok újraszámlálását az egész főváros területén.

“Nem tudhatjuk, hány tévesen érvénytelennek elkönyvelt, de valójában érvényes szavazat van, az újraszámlálás ezt tisztázhatja” – tette hozzá, és megjegyezte a korábbi nyilatkozataik alapján a Nemzeti Választási Iroda vállalta, hogy az urnák felnyitása a sajtó nyilvánossága előtt történik majd.

Karácsony Gergely szintén Facebookon kommentálta a fejleményeket. Mint írja, jogorvoslat mindenkinek jár, és így legalább tovább tisztul a kép. “Vitézy Dávid az egész kampányát arra építette, hogy ő nem a Fidesz jelöltje, most mégis azoknak a szavazatában bízik, akik a szavazólapon áthúzott Szentkirályi Alexandrára és rá is szavaztak. Ezek természetesen érvényes Vitézy szavazatok, ahogy arra a Fővárosi Választási Iroda külön felhívta a szavazatszámlálók figyelmét” – tette hozzá.

Megjegyezte azt is, nem lett volna ekkora kavarodás, ha Szentkirályi Alexandra nem az utolsó pillanatban lép vissza. “Ez volt a választók igazi félrevezetése: ahogy ezt a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO) missziója is megállapította. Most olyan fideszes választási delegáltak nyilatkozata alapján akarja újraszámoltatni az érvénytelen szavazatokat, akik vasárnap még az aláírásukkal tanúsították, hogy azok valóban érvénytelenek. Ezek a «bizonyítékok», amelyekről az egy óra alatt összehívott fideszes többségű választási bizottság dönt” – zárta a szavait.

HVG