Magyarországon a lakosság 19,7 százaléka van kitéve a szegénység kockázatának, de nem mi vagyunk az utolsók a régió országai közül

A statisztikai hivatal adatai szerint Romániában a legrosszabb a helyzet, és a cseheknél a legkisebb a veszélyeztetett népesség aránya.

Az Európai Unióban 94,6 millió embert, a lakosság 21 százalékát fenyegette szegénység vagy társadalmi kirekesztés 2023-ban, a számok enyhe csökkenést mutatnak a 2022-es, 95,3 milliós (22 százalék) adatokhoz képest – közölte szerdán az Eurostat.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának jelentés szerint az érintett lakosság olyan háztartásban élt, amely a szegénység és a társadalmi kirekesztés, a súlyos anyagi és társadalmi nélkülözés vagy a munkanélküliség kockázatával szembesült.

A szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának kitettek aránya 2023-ban az uniós országok között eltérő volt. A legmagasabb értékeket Romániából (32 százalék), Bulgáriából (30 százalék), Spanyolországból (27 százalék) és Görögországból (26 százalék) jelentették. Ezzel szemben a legalacsonyabb arányt Csehországban (12 százalék), Szlovéniában (14 százalék), Finnországban és Lengyelországban (mindkettő 16 százalék) jegyezték fel.

A jelentés szerint Magyarországon a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának kitettek aránya a teljes lakosságszámhoz viszonyítva tavaly 19,7 százalék volt.

HVG