Király Gábor rekordja is a múlté lehet – a 2024-es Európa-bajnokság legjei

Az Európa-bajnokságra készülődés közben elsőként a számok világában merültünk el, felidézve a mezszámok történetét és térhódítását, majd a magyar válogatott eddigi szerepléseiről emlékeztünk meg. Ezt követöen az Eb alatti biztonsági kérdéseket jártuk körül, illetve kívül-belül szemügyre vettük a kontinensviadal hivatalos labdáját is.

Most a torna legjeit mutatjuk be, olyan játékosokat, akik beírhatják magukat az Európa-bajnokságok történelemkönyvébe.

Legfiatalabb játékos

Az idei tornán a spanyol válogatott marokkói és egyenlítői-guineai származású szélsője, Lamine Yamal lehet a legfiatalabb játékos, aki pályára lép, ugyanis mindössze 16 éves és 337 napos lesz, amikor Spanyolország június 15-én megkezdi Európa-bajnoki szereplését Horvátország ellen.  

A Barcelona támadója 75 millió euróra becsült értékével a spanyol keret harmadik legértékesebb játékosa a 120 millió euróra tartott Rodri és a 80 millió euróra taksált Pedri után. Amennyiben Yamal szerepet kap az Eb valamelyik mérkőzésén, Kacper Kozlowski rekordját adja át a múltnak: a lengyel 17 éves és 246 napos volt, amikor az előző Eb-n, 2021. június 19-én 35 percet játszott a spanyolok elleni csoportmeccsen. 

Lamine Yamal

AFP / Jaime Reina

Legfiatalabb gólszerző

Yamal nemcsak az Európa-bajnokságok történetének legfiatalabb játékosa, hanem legfiatalabb gólszerzője is lehet. A 16 éves játékos eddig mindössze hét mérkőzést játszott a spanyol válogatottban, de már kétszer is betalált. 

Amennyiben ez az idei Eb-n is sikerül neki, a svájci Johan Vonlanthent taszítja le a trónról, aki 2004. június 21-én 18 évesen és 141 naposan vette be a franciák Fabien Barthez által őrzött kapuját a portugáliai tornán. 

Legidősebb játékos

A legidősebb pályára lépő játékos az Európa-bajnokságok történetében Király Gábor, aki ikonikus mackónadrágjában a magyar válogatott mind a négy mérkőzését végigvédte a 2016-os franciaországi kontinensviadalon, és a Belgium elleni nyolcaddöntős meccsen már 40 évesen és 86 naposan állt a kapuban. A mezőnyjátékosok között a német Lothar Matthaus tartja a rekordot, aki 39 éves és 91 napos volt, amikor 2000. június 20-án Portugália ellen pályára lépett. 

Király és Matthaus rekordját idén Pepe „veszélyezteti”, ugyanis a portugálok elnyűhetetlen védője 41 éves és 109 napos lesz a kontinenstorna kezdetekor.

Pepe

AFP / NurPhoto / Ayman Aref

Legidősebb gólszerző

Az Európa-bajnokságok történek legidősebb gólszerzője jelenleg az osztrák Ivica Vastic, aki 2008. június 12-én 38 évesen és 257 naposan szerzett gólt tizenegyesből az Ausztria-Lengyelország csoportmérkőzés 93. percében.

Az ő rekordjára most Cristiano Ronaldo pályázik, aki a pénteki nyitónapon 39 éves és 130 napos lesz. A portugál klasszis egyébként több rekordot is tart: az Eb-k történetében ő játszott a legtöbb tornán (5), ő lépett pályára a legtöbb mérkőzésen (25) és ő szerezte a legtöbb gólt (14), ráadásul az előző öt Eb mindegyikén betalált. 

Legfiatalabb edző

Amennyiben nemcsak a játékosok, hanem a szövetségi kapitányok életkorát is szemügyre vesszük, rögtön kitűnik a magyar válogatottal azonos csoportban szereplő német nemzeti csapat szövetségi kapitánya, Julian Nagelsmann, aki 36 évesen és 327 naposan ül majd le a Nationalelf kispadjára a Skócia elleni nyitómérkőzésen.

Julian Nagelsmann

AFP / DPA / Christian Charisius

Vagyis biztosan történelmet ír, ugyanis az egykori szlovén szövetségi kapitány, Srecko Katanec hat nappal idősebb, 36 éves és 333 napos volt, amikor 2000. június 13-án, Szlovénia első, Jugoszlávia ellen vívott Eb-csoportmeccsén pályára küldte a csapatát.

(Nyitóképünkön Cristiano Ronaldo látható. Fotó: AFP / NurPhoto / Alex Nicodim)

HVG