Támogatja az ENSZ Biztonsági Tanácsa a Biden-féle gázai tűzszünetet

A 15-ből 14 tagország által támogatott javaslat azonnali tűzszünetet és fogolycserét kezdeményezne Izrael és a Hamász között.

Az izraeli-palesztin konfliktussal kapcsolatos, azonnali, teljes tűzszünetre vonatkozó állásfoglalást fogadott el az ENSZ Biztonsági Tanácsa – számolt be a BBC. A javaslat szerint a tűzszünet feltétele a Hamász által fogva tartott túszok szabadon engedése, a halott foglyok maradványainak visszajuttatása, míg Izrael palesztin foglyok számára tenné lehetővé a távozást.

A Biztonsági Tanács által elfogadott tűzszüneti terv a Joe Biden amerikai elnök által május 31-én felvázolt javaslatot támogatja. Az ENSZ BT 15 tagországából 14 támogatta a tervezet, Oroszország pedig tartózkodott.

A most elfogadott állásfoglalás szerint Izrael is elfogadta a tűzszünetre vonatkozó javaslatot, így már csak a Hamász beleegyezése kell a harcok leállításához. A Hamász egy sajtóközleményben üdvözölte a tervezetet, de valószínűleg garanciákat fog kérni arra vonatkozóan, hogy állandó tűzszünethez és az izraeli csapatok kivonásához vezethet a javaslat.

A fogolycsere és a rövidtávú tűzszünet az első lépése annak a Joe Biden által felvázolt három lépéses tervnek, amelyet az elnök elmondása szerint az izraeli fél is támogat. A második lépés a tűzszünet állandósítása és az izraeli hadsereg kivonulása lenne a Gázai övezetből, míg a harmadik egy több éves újjáépítési tervet jelentene Gáza számára, korábban itt írtunk erről részletesen:

HVG