Pontatlanságoktól hemzsegett az utolsó pillanatban benyújtott salátatörvény

A Törvényalkotásai Bizottság (TAB) azonban minden kiigazított.

Délután számolt be a hvg.hu arról, hogy a kormány hétfő délben benyújtott egy rengeteg, egymással össze nem függő témát érintő 90 oldalas törvényjavaslatot, amelyről kedden kivételes eljárással dönteni is fog az országgyűlés. Egyebek közt szó van benne arról, hogy az iskolákból kitilthatják a mobiltelefonokat, és hogy Budapesten is állami kézbe veszik az orvosi ügyeleti szolgáltatást, amelyet vidéken már most is a mentőszolgálat lát el.

Miközben folyt a plenáris ülés – egyebek közt a miniszterelnök válaszolt azonnali kérdésekre –, a kivételes eljárás szabályai alapján mindössze három órát kaptak a képviselők, hogy módosító indítványokat nyújtsanak be a 187 paragrafusban 70 jogszabályt módosító tervezethez. Nem meglepő, hogy ezt senki nem tette meg, hiszen elolvasni sem volt idő a vaskos dokumentumot.

Valaki azonban mégis elolvasta, mert a Törvényalkotási Bizottság késő esti ülésére egy 32 pontból álló, indoklással együtt 26 oldalas újabb javaslat érkezett, amelynek zöménél az az indoklás szerepel, hogy szövegpontosítás, illetve belső összefüggések rendezése miatti módosítás. Vagyis valaki – nem tudni, ki – észrevette, hogy az utolsó pillanatban benyújtott törvényjavaslat tele van pontatlansággal.

A bizottsági ülésen kiderült, hogy az ellenzéki tagoknak alig volt idejük ezt elolvasni. Az ilyen javaslatokat mindig „a TAB kormánypárti tagjai” nevében nyújtják be, de soha nem derül ki, hogy a 42 fős testület 28 kormánypárti tagja közül személy szerint kik a szerzők. Valószínű – és az ellenzékiek ezt gyanítják –, hogy valójában a benyújtó, ez esetben a Miniszterelnökség próbálja így kijavítani a kapkodva beterjesztett javaslat hibáit.

A TAB 28 szavazattal 5 ellenében ezeket a módosítókat is elfogadta, tehát nincs akadálya annak, hogy kedden megszavazzák a többség számára áttekinthetetlen szöveghalmazt.

HVG