Az Apple végre lerántotta a leplet a mesterséges intelligenciájáról, de van egy igen komoly bökkenő

Az Apple termékei is megkapták a mesterséges intelligenciát. Kész, függöny, mindenki mehet a dolgára, nincs itt semmi látnivaló.

Na jó, csak vicceltünk, egy kicsit még maradjanak!

Magyar idő szerint hétfő este az Apple is felült a mesterségesintelligencia-vonatra, igaz, jelentős késéssel. A ChatGPT 2022 novemberében robbant be a köztudatba, és pillanatok alatt elképesztő sikereket ért el. Az első közhasználatú generatív MI-chatbot komoly lavinát indított, és pár hónap leforgása alatt minden jelentős techvállalat előállt valamilyen saját fejlesztéssel. (Bár a kapkodásnak a legtöbb esetben voltak jelei.)

A Microsoft, a Google, a Meta és sok más cég listájáról fájóan hiányzott az Apple. A világ egyik vezető technológiai vállalata látványosan lemaradt, és a tavaly bemutatott új operációs rendszereikből gyakorlatilag teljesen hiányoztak az MI-funkciók – miközben a konkurensek már sorra adták ki ezeket.

Hogy mi volt a késlekedés oka, arról semmi biztosat nem tudni, mindenesetre 2024 elején már maga Tim Cook mondta, hogy ez az év náluk is a mesterséges intelligencia körül fog szólni.

Szemrevaló újdonságokat kapott a Vision Pro

Az Apple már évekkel ezelőtt letért a Steve Jobs által kitaposott ösvényről, és az ikonikus színpadi prezentációkat hollywoodi látványelemekkel tarkított, előre felvett kisfilmek váltották fel. Ennek egyik velejárója, hogy olykor mintha a külcsín fontosabb lenne a belbecsnél: többet foglalkoznak a látvánnyal, mint a mondanivalóval.

A hétfői bemutató a kötelező körökkel indult: Tim Cook beköszönt, fényezték egy kicsit az Apple TV Plus kínálatát, valamint az Apple Vision Prót, amiről a februári bemutatása óta alig hallani. Most azonban a visionOS 2 rendszere kap néhány újítást: kicsit csiszolgattak a gesztusvezérlésen, megkönnyítve a hozzáférést néhány gyors beállításhoz.

A kevertvalóság-szemüveg immáron térbeli fotókat tud csinálni a hagyományos képekből, és javult a Mac kijelzőjét térben kiterjesztő funkció is. Plusz immáron vonaton is működik az utazás mód, ha valaki vonatozás közben dolgozna, vagy nézne valamit.

A Vision Pro néhány héten belül több országban is elérhető lesz, például az európai piacon, Németországban és Franciaországban is – de Magyarországon továbbra sem forgalmazzák hivatalosan.

Az iOS 18 új funkciói

Ennél az iOS 18 bizonyára többeket érdekel, és mindenképpen többeket érint. Az új verzió végre lazít a kezdőképernyő zártságán, és több lehetőséget biztosít a személyre szabásra. Egyrészt, immáron bárki szabadon dönthet az ikonok elrendezéséről: ki lehet hagyni helyeket, nem fognak sorba rendeződni az ikonok bármi áron. Ha valaki csak a képernyő közepére szeretne rakni egy szem ikont, azt is megteheti.

A sötét módot immáron az ikonok színezése is követheti, kapnak ugyanis egy sötét tónust. Sőt, már a felhasználó maga is megadhatja, hogy milyen szín legyen meghatározó a kezdőképernyőn, így akár az egész lehet zöld, vagy éppen szürke is.

Mindenféle színben pompázhat az iPhone kezdőképernyője

Apple

Jelentősen megváltozik a Vezérlőközpont: összhangban a kissé lekerekítettebb rendszerrel, ennek az ikonjai is kerekebbek lesznek, de ami sokkal izgalmasabb, hogy immáron több csoportot is létre lehet hozni.

Ezek között fel-le legyintéssel lehet váltogatni a központon belül, így a fontosabb beállításokról egy legyintéssel lehet áttérni mondjuk a zenelejátszó vezérlőjére, majd vissza. Hogy épp melyik csoportban van valaki, azt a jobb szélen lévő kis ikonok jelzik.

A megújult Vezérlőközpont, épp szerkesztés módban

Apple

Az egyes vezérlőelemek hozzáadása is sokkal egyszerűbbé válik, valamint méretezni is lehet őket – az apró ikon mérettől egy nagyobb teret kitöltő, több funkciót megjelenítő widgetig. Sőt, immáron a zárképernyő két alsó sarkában lévő zseblámpa/kamera indítógombokat is szabadon le lehet váltani bármire.

Az adatvédelem jegyében immáron tetszőlegesen le lehet zárni bármilyen alkalmazást, így az csak a Face/Touch ID, vagy a jelkód megadása után nyílik meg. Egyúttal az egyes, esetlegesen kínos appokat el is lehet rejteni, így azok egy elzárt részről hívhatók csak elő az alkalmazásgyűjteményben.

Alkalmazás elrejtése az iOS 18-ban

Apple

Az iMessage is okosodik kissé: az iOS 18-ban már bármilyen emojival lehet reagálni egy üzenetre, valamint időzíteni is lehet egy üzenetet – például egy születésnapi köszöntőt másnapra. De formázni is lehet a szöveget, félkövérre, dőltre stb.

De 2024-ben megtört a jég, és az iMessage végre támogatja majd az SMS utódjának számító RCS üzenetküldési protokollt, amiért annyit püfölték már az Apple-t.

Hogy miként működik majd ez együtt az androidos telefonokkal, az egyelőre nem ismert.

Szintén fontos újítás, hogy bővül a műholdas kommunikációs képességek sora, így már nem csak vészhelyzet esetén lehet segítséget kérni, de az iPhone 14 és újabb készülékekkel iMessage-beszélgetéseket is lehet folytatni ott, ahol hagyományos térerő nincs.

A Mail alkalmazás kategorizálni fogja az új rendszerben a beérkező e-maileket (személyes, marketing stb.) a jobb átláthatóság érdekében, a Wallettel immáron utalni is lehet pénzt a telefonok tetejének összeérintésével. (Ez nem valószínű, hogy az amerikai piacon kívül is széles körben elérhető lesz.)

Az iOS kap egy játékos módot is, melynek aktiválásával a rendszer minden erőforrását az éppen futó játékra fókuszálja a jobb élmény érdekében.

Teljesen újraszabták a Fotók alkalmazást is; már minden funkció egyetlen lapról érhető el, nincsenek alul különböző pontok. Legyintéssel lehet előhívni a legutóbbi fotók alatt megbúvó albumokat, ajánlott gyűjteményeket, emlékeket. A rendszer igyekszik maga is kategorizálni a különböző dolgokat.

A megújult Fotók app az iOS 18-ban

Apple

És persze belekerül az iOS 18-ba az Apple Intelligence, melynek tudásáról picit később.

Megedződik az okosóra

A Watch okosórák is kapnak néhány újdonságot a watchOS 11 fedélzetén: ezek jellemzően a sportolásra fókuszálnak. A Training Load meg fogja becsülni, mennyire tettük oda magunkat egy edzés után, és azt is megmondja, hogy a tevékenység mely pontjából lehetne többet is kihozni. Jó hír, hogy ezt manuálisan is lehet finomhangolni, és tanul belőle a rendszer.

Training Load funkció a Watch-ban és iPhone-ban

Apple

Ezeken túl egy új, Vitals nevű applikáció az egészségi adatokba enged mélyebb betekintést, és segít abban, hogy min lenne érdemes változtatni.

Végezetül, egy hasznos változás: immáron egyéni célokat is ki lehet tűzni az egyes napokra, sőt, egy szüneteltetéssel ki is lehet hagyni egyet-egyet. A széria így nem vész el.

Kisebb-nagyobb változásokat hoz az iPadOS és a macOS

A nem mobilspecifikus iOS-újdonságok az iPadOS-be és a macOS-be is megérkeznek, de akad azért 1-2 említésre méltó újítás ezen rendszerek esetében is.

Szinte hihetetlen, de 2024-ben megérkezik az iPadekre a számológép. Igen, tényleg, gyárilag! Nem is akárhogyan: a Pencillel, egy külön menüt megnyitva komplex matematikai problémákat is le lehet írni, mint egy füzetre. Az egyenlőségjel után pedig automatikusan megoldja azokat a program.

A kézzel írt adatokból akár gráfokat is tud készíteni a számológép, és ha egy ábránál egy adatot megváltoztatunk, akkor a végeredményt is automatikusan módosítja.

Az írott matematikai problémákat is megoldó ipades számológép

Apple

A macOS Sequoia legnagyobb újítása, hogy egy kattintással meg lehet nyitni a rendszerben az iPhone kijelzőjét, így a Mac asztalán lehet „nyomkodni” az iPhone-t. Billentyűzettel lehet írni, érintőpaddal irányítani, de még az egyes feladatokat is lehet úgy végezni, hogy ott van az asztalon az iPhone – akár egy projektet is át lehet dobni rá.

Mindeközben az iPhone értesítései is a Macen jelennek meg, és a hang is azon szól. A telefon eközben látszólag lezárt állapotban pihenhet az asztalon, és az egész vezeték nélkül megy végbe.

Tükrözött iPhone egy Mac képernyőjén

Apple

Végezetül, ügyesebben méretezi egymás mellé az ablakokat a macOS, érkezik egy új, dedikált Jelszavak alkalmazás (voltaképpen a Kulcskarika kiszervezése), és a Safari is kap néhány újdonságot: ki tudja emelni a lényeget, vagy összegezni egy oldal tartalmát. Ez már az MI előszele.

Játékos fronton egy új toolkitet kapnak a fejlesztők, mellyel még könnyebben tudnak a macOS-re portolni játékokat. A Ubisofttól érkezik a Prince of Persia és az Assassin’s Creed: Shadows is.

MI jöhet még?

Természetesen vannak hasznos funkciók az eddigiekben is, de voltak azért pillanatok, amikor bizonyára mindenki beleszürcsölt a kávéjába, nehogy elaludjon.

A lényeg ugyanis a végére maradt: az Apple is bemutatta a saját mesterséges intelligenciáját, melyet Apple Intelligence-nek neveztek el. Mint azt Tim Cook is kiemelte, a cégnél fontosnak tartották, hogy a saját MI-jük személyes legyen, és törekedjen a felhasználó megértésére. Az Apple-től megszokott módon különös hangsúlyt fektetve az adatvédelemre, de azért azt ezen a ponton hozzátesszük: az erre való odafigyelés még nagyon nem magyarázza az Apple jelentős lemaradását.

Az iPhone-okon, iPadeken és Mac gépeken elérhető Apple Intelligence alapvetően nagyban fog hasonlítani a már más cégek által bemutatott megoldásokra. Képes képeket generálni, akár olyat is, amelyen a galériában szereplő egyik ember lesz az „alap” (így lehet valakiből például szuperhőst csinálni egy köszöntés mellé), de természetesen a rendszerbe is mélyen integrálva van, így hasznosabb dolgokban is a felhasználó segítségére lehet.

Egy üzenethez is lehet fotót generáltatni az MI-vel, melynek alapja lehet valaki a galériából

Apple

A teljesen megújuló Sirit meg lehet kérni komplex feladatok elvégzésére. Képes például töredékinformációk alapján keresni: ha mondjuk csak arra emlékszik, hogy valakitől kapott a múlt héten néhány fájlt, megkérheti Sirit arra, járjon utána a dolognak ennyi információból. Ő pedig elő fog állni azzal, amit a kért feltételek mentén talált.

Ezentúl a képernyő szélén végigfutó lilás sáv jelzi, ha Siri épp figyel

Apple

Képes prioritizálni az értesítéseket is, előtérbe helyezve azt, amit fontosnak vél. A böngészőben, a Mail és a szövegszerkesztő appokban segédkezni tud az írásban, vagy egy szöveg átfogalmazásában adott kérések mentén, és így tovább.

Ami az adatvédelmet illeti, az MI-feladatok zöme az eszközön fog futni, tehát, bár számos személyes adatot használ fel a technológia, de valójában egy, az adott eszközben lévő chip hajt végre mindent.

Amihez viszont elengedhetetlen egy távoli szerver, azt egy szuperbiztonságosnak mondott titkosítással védik, így az ígéret szerint gyakorlatilag lehetetlen az adatok kompromittálódása.

Az Apple az OpenAI-jal is összefogott, így a ChatGPT tudása is elérhető – némi csavarral. Alapértelmezetten ugyanis nem ez szolgálja ki a Sirit és a többi MI-funkciót, de ha a felhasználó kéri, akkor a ChatGPT is meghívható. Ez ingyenes, de ha valakinek van előfizetése a chatbothoz, akkor az iPhone-ján is ki tudja használni az extra funckiókat. A későbbiekben várhatóan más modelleket is integrálnak majd a rendszerbe.

ChatGPT meghívása az iPhone-ban

Apple

A bemutatón kiemelték: ez még csak az út eleje, így bizonyára a jövőben még több MI-alapú újdonságra lehet majd számítani.

Az új operációs rendszerek első fejlesztői bétaváltozatai már elérhetők, de ezek telepítését még senkinek nem javasoljuk, ugyanis könnyen olyan összeomlást produkálhatnak, ami akár adatvesztéssel is járhat.

A végére egy rossz hír: bár a „normál” funkciókat a legtöbb eszköz megkapja (az iPhone-ok esetében XR/XS és újabb készülékre fut be az iOS 18), de a mesterséges intelligenciára épülő újdonságoknál elvárás az A17 Pro chip, ami csak az iPhone 15 Pro/Pro Max készülékekben található meg jelenleg.

Számítógép- és iPad-fronton pedig az Apple saját fejlesztésű, M-szériás chipjei szükségesek a mesterséges intelligencia futtatásához.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG