Publicus: Az emberek többsége szerint mennie kell Sulyok Tamásnak, a kegyelmi botrány is érezteti még a hatását

Az emberek 60 százaléka szerint nem maradhat tovább államfő Sulyok Tamás, és még a Fidesz-KDNP szavazóinak 27 százalékai is úgy vélekedik, hogy mennie kellene az államfőnek. Ez derült ki a Publicus Intézet felmérésből, amit a Népszava megbízásából készítettek.

A megkérdezettek 68 százaléka hallott arról, hogy egyes dokumentumok szerint Sulyok Tamás évekkel ezelőtt, még ügyvédként termőföldeket játszott át külföldieknek zsebszerződéseknél közreműködve, és ugyan Fidesz szavazóinak kevesebb mint a fele, 48 százaléka ismeri csak ezt ügyet, az ellenzékieknél ez az arány 94 százalék.

Az emberek csaknem kétharmada hallott arról is, hogy Sulyok Tamás nem mondott igazat az édesapjáról, állításával ellentétben nem ítélte halálra a népbíróság az előző rendszerben, és természetesen a kormánypárti és az ellenzéki szavazók között itt is nagy eltérés van.

A felmérésből az is kiderült, hogy a kegyelmi botrány által keltett hullámok még nem ültek el. Az emberek 95 százaléka emlékszik az alapügyre, és ebben a pártszimpátiák tükrében sincsenek nagy különbségek, és a többség úgy véli, a történtek ártottak a Fidesz megítélésének.

Talán nem meglepő, de a legnagyobb arányban a kormánypártok szavazói szeretnék maguk mögött tudni a botrányt. Összességében egyébként csak 16 százalék gondolja úgy, hogy lezártnak tekinthető az ügy Novák Katalin és Varga Judit lemondásával, és a válaszadók 82 százaléka még mindig fontosnak tartja, hogy kiderüljön, miért kapott kegyelmet bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettese, az akkori pedofil igazgatót mentegető K. Endre.

Ami a közéletbe berobbanó Magyar Pétert illeti, a válaszadók szerint pártjával tud ártani a Fidesznek és a kormánynak, és tízből hatan úgy gondolják, be is tudnak jutni a parlamentbe a 2026-os választásokon.

A válaszok alapján az emberek egyébként úgy gondolják, Magyarék inkább az ellenzéki pároktól tudnak “elcsábítani” szavazókat. A Publicus Intézet rá is kérdezett, hogy azok, akik most biztosan a Tisza Pártra szavaznának vagy el tudják képzelni ezt, kire szavaztak volna tavaly év végén. Itt 35 százalék a DK-t jelölte meg, 11 százalék a Magyar Kétfarkú Kutyapártot, 7 százalék a Momentumot, 5 százalék a Mi Hazánkat, 4-4 százalék a Fideszt és az MSZP-t.

HVG