Macron nemzetközi koalíciót szervez katonai kiképzők küldésére Ukrajnába

„Több partnerünk már beleegyezését adta, és a következő napokban véglegesíteni fogjuk a koalíciót” – mondta a francia államfő.

Háború Ukrajnában

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok 2022 február óta tartanak, a Nyugat fegyverszállításokkal és gazdasági szankciókkal nehezíti az oroszok előrenyomulását. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

Emmanuel Macron francia elnök pénteken bejelentette, hogy szeretne véglegesíteni egy nemzetközi koalíciót olyan országokkal, amelyek készek katonai kiképzőket küldeni Ukrajnába. Az érintett országokat nem nevezte meg őket.

“Több partnerünk már beleegyezését adta, és a következő napokban véglegesíteni fogjuk a koalíciót” – mondta a francia államfő Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel közösen tartott párizsi sajtótájékoztatóján.

Emmanuel Macron válaszolt Oroszország azon kijelentésére is, amely szerint ezek a kiképzők “legitim célpontok” lesznek. “Kik lennénk mi, ha engednénk Oroszország felhívásainak vagy fenyegetéseinek?” – mondta.

Az elnök arra is ígéretet tett, hogy Franciaország továbbra is támogatni fogja Ukrajnát minden fórumon, mindenekelőtt “európai szinten” annak érdekében, hogy “megpróbálja elérni az uniós csatlakozási tárgyalások tényleges elindítását a hónap végéig”.

HVG