Beperelte a Netflixet a nő, aki azt állítja, hogy róla mintázták a Szarvasbébi zaklatóját

Kaliforniában, egy kerületi bíróságon nyújtotta be keresetét csütörtökön Fiona Harvey, a nő, aki azt állítja, hogy a Szarvasbébi című sorozat zaklatóját róla mintázták. Az általa indított, 170 millió dolláros perben Harvey rágalmazással, gondatlansággal, a nyilvánossághoz való jogának megsértésével és érzelmi sérelem szándékos okozásával vádolja a sorozatot gyártó Netflixet – írja a The Guardian.

A Szarvasbébi a streaming szolgáltató hatalmas dobása volt az elmúlt hónapokban (kritikánk erre). A 18 éven felülieknek ajánlott sorozat az író és főszereplő Richard Gadd valós élményein alapul: Gadd a produkcióban dolgozta fel, hogyan telepedett rá az életére egy nő (Martha Scott) öt éven keresztül, éjjel-nappal üzenetekkel zaklatva őt (több mint 40 ezer emailt, 350 órányi hangüzenetet, 744 tweetet, a letiltása előtt 46 Facebook-üzenetet és 106 oldalnyi levelet küldve neki), és hogyan kezdte fenyegetni, később akár bántalmazni az ismerőseit, szeretteit is.

A széria fenomenális sikerét követően jelentkezett Fiona Harvey, aki azt állítja, hogy ő a valódi Martha Scott, ő a sorozat ihletője, noha azt már tagadja, hogy zaklató lenne, és a számtalan üzenet elküldésének tényét sem ismeri el. Korábban Piers Morgannek ennyit mondott: “Nem hiszem, hogy küldtem volna neki valamit. Lehet, hogy volt néhány e-mail, tréfás ugratás, de ennyi”.

Az alperesként megnevezett Netflixről a kereset így szól: “Az alperesek világszerte 50 millió embernek hazudtak Harveyról, a többi között azt, hogy Harvey egy kétszeresen elítélt zaklató, akit öt év börtönbüntetésre ítéltek, és hogy Harvey szexuálisan bántalmazta Gaddet. Az alperesek azért mondtak ilyen hazugságokat, és soha nem álltak le velük, mert ez így jobb sztori volt, mint az igazság, és a jobb történetekkel lehet pénzt keresni”.

A kereset azzal is vádolja a streaming óriást, hogy az semmit nem tett azért, hogy Richard Gadd sztoriját leellenőrizze, soha nem vizsgálták meg, hogy Fiona Harveyt valóban elítélték-e, ami “a tények nagyon súlyos elferdítése”. A dokumentum kiemeli, hogy az alperesek hazugságai, visszaélései, gondatlansága tönkre tették a nő életét és hírnevét.

Harvey legalább 50 millió dollárt követel a tényleges károkért, másik 50-et kompenzációs kártérítésként az elszenvedett “lelki gyötrelemért, az öröm[re való képesség] elvesztéséért és az üzleti ellehetetlenülésért”. Ezenkívül legalább 50 millió dollárt követel a Szarvasbébiből származó nyereség után, és 20 milliót büntető kártérítésként.

Gadd korábban a Guardiannek azt mondta, hogy a dramaturgia kedvéért az igaz történeten némileg módosított, de a sorozat érzelmi értelemben teljes mértékben a valóságon alapul. “Súlyosan zaklattak és súlyosan bántalmaztak” – fogalmazott az író-színész. “De azt akartuk, hogy [a sorozat] a művészet szférájában létezzen, valamint, hogy megvédje azokat az embereket, akikről szól”.

A Netflix szóvivője a Guardiannek elmondta: „Nyomatékosan kiállunk Richard Gadd joga mellett, hogy elmondhassa a történetét.”

HVG