A székesfehérvári tankerület szerint a tanár hibája, ha túlórázik

Más tankerületekkel ellentétben a székesfehérvári nemhogy egyezségre nem törekszik az ellene munkaügyi pert indított 21 tanárral, de még a követeléseik jogosságát is vitatja – írja a Népszava.

A perben a tanárok a négy napon belül elrendelt eseti helyettesítésekért, a napi nyolc órán felüli munkavégzésért, valamint az iskolán kívüli, nem egy esetben hétvégi munkavégzésért (például osztálykirándulások, gimnáziumi gólyatábor) járó díjazások kifizetését kérték több évre visszamenőleg.

A tankerület azonban nemrég ellenkérelmet nyújtott be, amelyben leszögezte, hogy a tanárok követeléseinek egy része elévült, de azon igényeket sem ismerik el, amelyek jogilag még nem évültek el.

  • A tankerület vitatja, hogy a tanárokat ki nem fizetett járandóságok illetnék, szerintük az érintetteknek korábban semmilyen követelésük nem volt, majd évek múlva mégis előálltak ilyenekkel, amely szerintük összefügg a 2022/2023-as tanévben lezajlott elégedetlenségi megmozdulásokkal.
  • Az eseti helyettesítésekkel kapcsolatban az a véleményük, nincs jelentősége annak, hogy azok elrendelésére mikor kerül sor – miközben más hasonló perekben már bíróság mondta ki, hogy a négy napon belül elrendelt eseti helyettesítéseket rendkívüli munkaidőként kell nyilvántartani és kifizetni.
  • A nyolc órán felüli napi munkavégzésről lényegében úgy vélekedtek, a pedagógus hibája, ha a napi nyolcórás munkaidő alatt nem végez a feladataival (például az átlagosnál lassabban javít dolgozatokat, nehezebben készül fel a tanórákra).
  • Az iskolán kívüli munkavégzésről a székesfehérvári tanárok esetében az az álláspontjuk, mivel a gólyatábor nem szerepel a hivatalos pedagógiai programban, a különböző túrák és tanulmányi kirándulások pedig nincsenek benne az aktuális tanév iskolai munkatervében, semmi nem igazolja, hogy ezeket a programokat valóban végrehajtották.

A tanárok jogi képviselője, Stein Barnabás ügyvéd szerint az abszurditás tetőfoka, hogy a tankerület kétségbe vonja az iskolán kívüli programok megvalósulását. Hozzátette: az egyik pedagógus esetében számlákkal is tudják bizonyítani ezek megtörténtét; olyan számlákkal, amelyeket épp a tankerület fizetett ki.

Rámutatott arra is, hogy ha a pedagógusok szigorúan tartanák magukat a napi nyolcórás munkaidőhöz, összeomlana az oktatási rendszer. Stein Barnabás arra is emlékeztetett, az országban már több hasonló per zárult a tankerületet marasztaló bírósági döntéssel.

HVG