Szegeden újra működhet a gyereksebészet

Meglett a jogszabályi előírásoknak megfelelő műtőblokk.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ közleményt adott ki, mely szerint „az SZTE a mai napon eleget tett a határozatban foglaltaknak és kijelölte a biztonságos és megfelelő gyermeksebészeti beavatkozások elvégzésre alkalmas műtőblokkot, így a gyermeksebészeti ellátás a régióban biztosított”.

A hvg.hu korábban beszámolt róla, hogy a dél-alföldi régió legmagasabb szintű gyermeksebészeti ellátását biztosító Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyermeksebészeti műtőjét annak alkalmatlansága miatt április 16-án leállították, így a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kijelölő határozata a Kecskemét–Szeged–Békéscsaba-tengely ellátását Pécs, Budapest, Debrecen központjaiba helyezte át.

A szegedi ellátás jó ideje tartó szüneteléséről a Népszava korábban azt írta, hogy összesen több mint 200 tervezett műtét maradt már el, és 40-50 akut beteget küldtek tovább távolabbi intézménybe. Eredetileg négy napig szünetelt volna az ellátás, ott azonban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) olyan állapotokat talált, amelyek miatt nem adta meg az újrainduláshoz az engedélyt.

A Magyar Orvosi Kamarát egy hónapig válaszra sem méltatták a szegedi gyermeksebészeti ellátás leállásával kapcsolatban. Az uniós milliárdokból nem felújították, csak kifestették az épületet, amely így nem felelt meg az előírásoknak.

HVG