Hirtelen kilépett a Fideszből a nyergesújfalui polgármester és függetlenként indul

A kegyelmi ügy is közrejátszott abban, hogy a függetlenség mellett döntött.

Önkormányzati választások

Marad-e Budapest főpolgármestere Karácsony Gergely? Melyik városokban lehet esélye az ellenzéknek? Megrengethetik-e a közéleti botrányok a Fidesz helyi bástyáit? Június 9-én kiderül – kövesse velünk a 2024-es önkormányzati választások legfontosabb híreit!

Mihelik Magdolna 2010 óta Nyergesújfalu fideszes polgármestere. Most négyen is indulnak a posztért, köztük a jelenlegi polgármester is, csakhogy most függetlenként méretteti meg magát.

Mihelik Magdolna azonban úgy lett független induló, hogy közben a város fideszes alapszervezetét vezeti – írta meg a 444.hu.

Döbrentey Dánielt, a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának vezetője azonban a lapnak elmondta, hogy nem sért törvényt egy párttag azzal, még ha egy egész alapszervezetet is vezet, hogy függetlenként indul egy választáson.

Azaz, akár Orbán Viktor is elindulhatna függetlenként.

„Jogi értelemben a függetlenség nem jelenti azt, hogy az illető nem lehet tagja egy pártnak, csak azt, hogy nincs mögötte jelölőszervezet – mondta Döbrentey”.

Kedd délutántól viszont már úgy is hivatkozhat magára a kampányban, mint pártoktól független jelölt, miután hirtelen lemondott nyergesújfalui Fidesz alapszervezet vezetéséről, valamint fideszes párttagságáról is.

Mihelik február 25-én jelezte, hogy ezúttal függetlenként akarja megmérettetni magát. Az akkori döntésében a kegyelmi ügy is közrejátszott, lelkiismereti okokból is inkább a függetlenség mellett döntött, és a botrány elkerülése végett inkább kilépett a pártból is – írja a lap.

Nyitóképünk illusztráció.

HVG