Hamarosan nem lehet több karakteres ízű hevítéses dohányterméket gyártani, de nem kell megrohamozni a dohányboltokat

Még egy hónapig, pontosabban július 7-éig szállíthatnak a dohányipari vállalatok olyan hevítéses dohánytermékeket az Országos Dohányellátóhoz, melyekben az ízesítés elfedi a természetes dohányízt. A dohányboltokban lévő és az elosztásért felelős cég raktáraiban lévő karakteres ízű hevítéses dohánytermékeket még ezt követően lehet értékesíteni, így ezek akár az év végéig is kaphatók lesznek. – írja 24.hu.

Az Európai Unió a 2014-ben elfogadott dohányirányelvben rögzítette, hogy azokat a dohánytermékeket, amelyekben az ízesítés elfedi a dohányízt, nem lehet értékesíteni, de egyéb termékek átmeneti mentességet kaptak. A szabályozás szerint ez utóbbit az Európai Bizottság jelentős piaci változás, például egy meghatározott piacrész elérése esetén visszavonhatja, és mivel a hevítéses dohánytermékek meghaladta a 2,5 százalékos küszöböt, ezt meg is tették 2022 végén.

Magyarországon 2023. október 23-ától kell alkalmazni Magyarországon az Európai Bizottság által elfogadott irányelvet, de a gyártók türelmi időt kaptak, így lehet az, hogy a tilalom alá eső termékeket július elejéig a kiskereskedőket ellátó raktárba be lehet szállítani, illetve a készlet kimerüléséig a boltok is kaphatnak belőlük.

Bár azt nehéz megbecsülni, hogy a ma kapható hevítéses dohánytermékek közül mennyit vonnak majd ki a forgalomból az új szabályok miatt, a gyártók szerint pánikvásárlásra nincs ok, választék lesz bőven. Fontos tudni például, hogy a szabályozás csak a karakteres ízekre vonatkozik, nem általánosságban az ízesítőkre, másrészt maradnak ízesített, dohányt nem tartalmazó termékváltozatok is, ezekre ugyanis nem vonatkozik az uniós előírás.

HVG