Újabb árrobbanás előtt a lakáspiac?

Egyre többen hirdetnek eladásra ingatlant, az érdeklődések száma is megugrott, a drágulás viszont az év első négy hónapjában még csak 3,5 százalékos volt.

Lakáspiaci élénkülést vetítenek előre a legfrissebb adatok, írja hétfői közleményében az ingatlan.com. Mint írják eladó ingatlanoknál a kínálat és a kereslet is élénkül, de ez még nem masszív, hanem csak viszonylag visszafogott drágulást hozott.

A tulajdonosi kínálat bővülése éves alapon csak 2 százalékos, de 2022-höz képest május végén közel 40 százalékkal több ház és lakás volt eladósorban. Most az ingatlan.com-nál 220 ezer ingatlanhirdetésből közel 150 ezret tesznek ki az eladó lakóingatlanok. Azt írják, a lakóingatlan-tulajdonosok hirdetései viszont kétéves összevetésben megduplázódtak. Országszerte közel 40 ezer ingatlantulajdonos által meghirdetett eladó lakás és ház szerepel a kínálatban, ami 2023 májusához képest is 20 százalékos bővülést mutat. Az ingatlanközvetítőkhöz köthető kínálat két év alatt 24 százalékkal nőtt, tavalyhoz képest pedig stagnált.

Az ingatlan.com szerint a kínálat bővülése először a továbbköltözés előtt álló tulajdonosok körében szokott jelentkezni, aminek egy része később az ingatlanközvetítők kínálatában is megjelenik. Ezt követően pedig a kereslet is élénkülésnek indulhat, ami felszívhatja a többletkínálatot a piacról.

Ami a keresletet illeti, 2024 első két hónapjában 20-30 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés az eladó lakóingatlanok iránt éves összevetésben, ám májusban már csak 7 százalékos volt a többlet. Összességében azért 2024 első öt hónapjában még így is 18 százalékkal nagyobb a kereslet, mint a múlt év azonos időszakában. Csongrád-Csanád vármegyében erősödött leginkább a kereslet, 45 százalékkal éves szinten, ami elsősorban a szegedi autógyár beruházással magyarázható.

Az árak még nem lőttek ki. Az év első négy hónapjában országosan csak 3,5 százalékkal nőttek a lakásárak, Budapesten pedig csak 2,7 százalékos drágulás következett be.

HVG