Új helyre került a Magyarország legjobb éttermének járó díj

Egy kicsit északi, egy kicsit szatmári. Kiosztották a Dining Guide elismeréseit.

A Salt Budapest nyerte el az év étterme díjat a Dining Guide rangsorában, a díjat a lap hétfő esti gáláján adták át. Az év étterme díjnál ettől az évtől változott a kiválasztás módszere: amíg eddig pontszámok alapján döntöttek a top10 éttermek között az elsőségről, mostantól azt veszik figyelembe, hogy az adott évben több szempont figyelembevételével melyik étterem nyújtotta a legkiemelkedőbb teljesítményt. Így került az élre a Salt, az úgynevezett nordic stílus legismertebb hazai képviselője, amelynek konyháját a séf, Tóth Szilárd (képünkön) szülőhelye, Északkelet-Magyarország gasztronómiája és a mátészalkai séf egyedi, progresszív látásmódja határozza meg – írják az indoklásban.

A Dining Guide TOP10-es ranglistájának első helyére – a tavalyi évhez hasonlóan – a Platán Gourmet került. A Pesti István séf által vezetett tatai étterem két Michelin-csillaggal is büszkélkedhet.

A top éttermek listájára a Salt és a Platán Gourmet mellett a Stand, Rumour, a Babel, a 42 Restaurant, az Essência, a Costes, a Borkonyha, a Spago, a Sauska 48, a Costes Downtown és a Pajta került fel.

A szaklap gáláján több különdíjat is kiosztottak. Az éveken át stabilan jó teljesítményt nyújtó és díjazott éttermeknek járó Best of the Best különdíjat a Stand étterem kapta idén, az év fenntartható éttermeként a Natura Hill Zebegény teljesítményét értékelték.  Az év innovatív konyhája az Onyx Műhely lett, az év cukrászdája és a cukrászdák „best of the bestje” egyaránt a Málna lett. A „szerethető étterem” kategóriában a Goli kapott elismerést, az év koktélbárja a Múzsa lett, az év szállodája pedig a Matild Palace.

A Dining Guide több gasztronómiai szakember munkáját is díjazta. Az év séfje Rosenstein Róbert lett, aki nemrég vette át édesapjától, Rosenstein Tibortól családi éttermük vezetését. Az év ifjú séfje a mályinkai Iszkort vezető Pohner Ádám lett, az év éttermi cukrásza pedig Szűcs Árpád, a Kollázs Brasserie&Bar munkatársa. A Dining Guide életműdíjat Nyíri Szása, az Arany Kaviár társtulajdonosa vehette át.

HVG