Matolcsy György egy kínai csatornának: Mi mutatjuk a jó példát a világnak

“A világ a növekvő geopolitikai feszültségek, a globális gazdasági növekedés lassulása és a halmozódó pénzügyi kockázatok miatt sorsdöntő pillanat előtt áll” – mondta a kínai CGTN tévécsatornának Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

Szerinte éppen ezért sürgető szükség van egy olyan diverzifikált nemzetközi pénzügyi rendszer újjáépítésére és létrehozására, amely képes biztosítani a globális pénzügyi stabilitást és támogatni a jövőbeli gazdasági növekedést. “E kihívások kezelése érdekében a kormányoknak és az intézményeknek konszenzusra kell jutniuk a szabályokról, és azokat a globális együttműködés megerősítése érdekében életbe kell léptetniük” – tette hozzá a magyar jegybank vezetője.

Matolcsy György az interjúban azt is elmondta, hogy Magyarország próbál az első lenni a Kínával való kapcsolatai elmélyítése során, akár gazdasági vagy pénzügyi együttműködésről van szó, annak érdekében is, hogy jó példával járjon elöl az egész világ számára, hiszen ezek által megmutathatjuk, hogy képesek vagyunk kölcsönösen előnyös megállapodásokra jutni. Ennek szerinte van jelentősége, mert néhány nyugati ország tart a Kína jelentette kihívásoktól – emelte ki Matolcsy.

HVG