Átadási-bejelentési nagyüzem: 3 miniszter, 7 államtitkár, 5 polgármester(jelölt) és Mészáros Lőrinc is avatott ma

Szabályos átadási-bejelentési nagyüzem vette kezdetét kishazánkban. Csattognak az aranyollók a trikolóros szalagokon, megsokszorozódott az egy főre jutó miniszteri kézfogások száma, a Magyar Távirati Iroda alig győzi kiadni a közleményeket. Történik mindez természetesen teljesen függetlenül attól, hogy június 9-én önkormányzati és európai parlamenti választásokat tartanak Magyarországon, az utolsó hétre pedig az egyetemes világtörténelem legeslegeslegdurvább kampányát ígérte Orbán Viktor miniszterelnök.

Tekintsük át tehát a mai felhozatalt az MTI-ből (este 8-ig bezárólag):

08:51 – Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Újabb Leopard harckocsikkal erősödik a Magyar Honvédség! 2028-ig összesen negyvennégy darab érkezik hazánkba a high-tech haditechnikai eszközből, szóval lesz még mit bejelenteni.

11:39 – Budapest rendezheti meg 2026 szeptemberében az első atlétikai világdöntőt. Ilyen esemény eddig nem létezett, Budapest pedig azért kapta meg a rendezés jogát, mert “a magyar főváros tavaly minden idők legjobb szabadtéri világbajnokságát rendezte meg”.

A Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága által közreadott fotón Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár (b), Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke (k) és Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja (j) az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2024. június 3-án.

MTI

14:19 – Megnyílt a Néprajzi Múzeum első Etnospotja Csíkszeredában. A budapesti múzeum a székelyföldi városban nyitotta meg örökségpont-hálózatának első bázisát. Biztos ami biztos alapon jelen volt Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár.

16:37 – Agrárminisztérium: a vidéki kisvárosok és falvak lakóinak életét a külterületi utak felújítása is segíti. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára vett részt Tiszacsege külterületi helyi közút-fejlesztéseit átadó ünnepségen.

16:54 – Átadták a debreceni gyermeksürgősségi központot. A helyszínen egy államtitkár és egy polgármester képviselte a kormánypártokat: Takács Péter egészségügyi államtitkár és Papp László, Debrecen (újrázó) polgármestere.

17:12 – Abszolút klasszikus, egy abszolút profitól: Menczer Tamás elkerülő utat avatott Pátynál. A jeles eseményen a kormánypártok kommunikációs igazgatóján kívül Székely László polgármester, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje és Nagy Bálint, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára tisztelte meg a pátyiakat.

17:42 – Átadták Magyarország első zöldhidrogén üzemét hétfőn, a Bükkábrányi Energiaparkban. Lantos Csaba energiaügyi miniszter az üzem ünnepélyes átadóján hangsúlyozott, Mészáros Lőrinc és Süli János társaságában:

18:21 – Gulyás Gergely Wittner Mária emlékkiállítást nyitott meg Csepelen. Mindazoknak, akik a magyar politika antikommunista oldalán állnak és elítélik a rendszerváltást követő posztkommunista restaurációs kísérleteket, emlékeztetniük kell Wittner Máriára – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Wittner Mária vándor(!)-emlékkiállítás csepeli állomásának megnyitóján. Nem maradt otthon Dudás Zoltán, a Fidesz-KDNP csepeli polgármester-jelöltje sem.

19:10 – Átadták a Mátészalkai Görögkatolikus Bölcsődét. Beszédet mondott Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője, és Hanusi Péter (Fidesz-KDNP) polgármester.

Bónusz megemlékezés: 19:43 – Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, a KDNP ügyvezető alelnöke beszédet mondott a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett megemlékezésen a helvéciai millenniumi emlékparkban. Vele volt Balogh Károly polgármester is, együtt koszorúztak.

A mérleg: 3 miniszter, 7 államtitkár, 5 polgármester vagy polgármesterjelölt (ha a csíkszeredait nem számoljuk), egy Mészáros Lőrinc. És még csak hétfő.

Ugyanakkor áttekintve egyik bejelentés sem különösen izmos (a nem túl erős mezőnyből is kiemelkedik a Tiszacsege külterületi helyi közút-fejlesztéseit átadó ünnepség és a vándor-kiállítás átadása), hiába, a költségvetésen méretes lyuk tátong, nem lehetett osztogatni a választások előtt, még egy nyamvadt benzinársapkára sem futotta. Egy üzenet maradt: Fidesz vagy halál. Bővebben:

HVG