Vitézy és Karácsony támadta leginkább egymást a fővárosi listavezetők vitáján az ATV-n

Miután szombaton az EP-listavezetőknek rendezett vitát az ATV, vasárnap este a fővárosi listát állító pártok képviselői csapnak össze a tévéstúdióban. Nem mindenki jött el – így például távol maradt a Tisza Párt képviseletében Magyar Péter és a Fidesz-KDNP listavezetője, Szentkirályi Alexandra is –, továbbá nem is minden párt a listavezetőjét küldte. Végül az alábbi öt politikus vesz részt a vitán, amit folyamatosan frissülő cikkünkben követhet a hvg.hu-n:

• Baranyi Krisztina, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listavezetője
• Grundtner András, a Mi Hazánk Mozgalom listavezetője
• Karácsony Gergely, a Párbeszéd-ZÖLDEK-DK-MSZP listavezetője
• Soproni Tamás, a Momentum listájának 2. helyén szereplő politikus
• Vitézy Dávid, a Vitézy Dáviddal Budapestért és az LMP–Zöldek listavezetője

Bevezetésképpen: ki, miért indul?

A vitát rövid felvezetéssel kezdték, elsőként Baranyi Krisztina szólalt fel, és azt mondta, Budapestet valóban kivéreztette a kormány, ebben a helyzetben helytállni, fejleszteni és egyáltalán ígérni csak úgy lehet, ha félretesszük a pártpolitikát és együttműködnek a pártok Budapesten. Grundtner András volt a következő felszólaló, aki arról beszélt, hogy Budapest kezd kiszakadni a “nemzet testéből”, ezt meg kell állítani. Utána Vitézy Dávid beszélt arról, hogy van egy 101 pontos, részletes programja, ez az ő állásajánlata Budapestenek. Hozzátette: nem akar országos politikus lenni, pláne nem miniszterelnök, ő Budapestért akar dolgozni főpolgármesterként. Utána a hivatalban lévő főpolgármester, Karácsony Gergely következett, aki arról beszélt, hogy a fővárosi közgyűlés jól működő rendszerét rúgta fel a Fidesz a választási szabályok átírásával, hogy megnehezítse az ő dolgát. Elismerte, hogy egy “támogató fővárosi közgyűlési többségre” nagy szüksége lenne főpolgármesterként, hogy tovább tudja vinni azt a politikát, amit eddig képviselt. Soproni Tamás utolsóként arról beszélt: alapvetően a listák nem is a listavezető főpolgármester-jelöltekről szól, hanem a többi jelöltről, mert ők adják a csapatot. Ami pártját, a Momentumot illeti, megjegyezte: nem vetül rájuk az elmúlt 5 év alapján a korrupciógyanú árnyéka, “amit nem minden ellenzéki párt mondhat el magáról.”

Közlekedési blokk: bicikliutak, autósüldözés

Grundtner András egy helyzetképpel indított, miszerint Budapesten “harmadik világot idéző, járhatatlan” utak vannak, ellehetetlenítik az autós közlekedést, emellett problémaként a parkolási rendszert és a “no-go” közlekedési eszközöket is említette. Azt ígérte, a teljes fővárosi kezelésű úthálózatot felújítják 10 éven belül “korrupciómentesen”, és nem szüntetnek meg utakat, felüljárókat, de mindenhol megszüntetik a kerékpárutakat. Azt is mondta, támogatják a rendfenntartást célzó intézkedéseket a közösségi közlekedés járművein és ingyenessé teszik a HÉV- és m,etróhálózatot. Utána Vitézy Dávid beszélt a saját közlekedési vállalásairól: a között pályás közlekedés fejlesztése, HÉV- és vasúti fejlesztésekkel elsősorban, 5 új villamosvonal fejlesztése uniós pénzekből, az útfelújításoknál “sebességet kell váltani”, megtízszerezné az útfelújításokat, továbbá központosítaná egész Budapesten a parkolás-üzemeltetést is. Karácsony Gergely felsorolta, hogy mit tettek eddig ezen a téren: például felújították a 3-as metrót és új trolikat, villamosokat vásároltak, a buszflotta is folyamatosan újul, és megemlítette, hogy 14 év alatt ingyenessé tették a közlekedést, miközben a bérlet is olcsóbb lett. Ami a jövőt illeti, villamosfejlesztéseket ő is ígért, de még több bicikliutat és zebrát is. Soproni Tamás arról beszélt, hogy a közlekedési eszköz szinte mindegy, az a lényeg, hogy “bármilyen közlekedési eszközzel olcsón, gyorsan és kényelmesen lehessen közlekedni Budapesten”. Baranyi Krisztina a rossz levegőminőséget emelte ki, és jelezte: minden olyan eszköz, amely nem hagyományos belső égésű motoros jármű, ezen csak javít. A kötöttpályás közlekedés fejlesztését és a HÉV felújítását ő is örömmel venné.

Kezdődik végre a vita – összecsapás!

Soproni Tamás a vitarészben arra reagált Grundtner Andrásnak, hogy az általa említetteket, miszerint a Soproni vezette Terézvárosban 25 százalék a külföldiek aránya, úgy pontosította: ők ugyanúgy budapestiek. Grundtner András úgy válaszolt: az említettek 70 százaléka az EU-n kívülről jön, és szerinte nem lehet őket integrálni, és “társadalomromboló lakosságcserét” emlegetett. Szerinte sok külföldi nem is beszél magyarul. Karácsony Gergely közbevetette, hogy nagyon sokan költöztek ki a Belvárosból, azt a részt kell újra vonzóvá tenni. Vitézy Dávid pedig azzal vágott vissza Karácsony Gergelynek, hogy az általa említett jűrműbeszerzéseket még évekkel ezelőtt ő készítette elő a BKK vezéreként. Felemlegette továbbá Magyar Péter egy korábbi állítását, miszerint a fővárost 50 millióra bírságolták, mert egy tenderen haveri céget akart kihozni nyertesnek, és azt kérdezte a főpolgármestertől, igaz-e ez. Karácsony Gergely szerint nem, igaz, ez egy “felületes és igaztalan” megfogalmazás, mert a tenderben éppen a Magyar-féle budapesti lista második helyezettjének cégét büntették meg. Erről és az ügy hátteréről a hvg360 is írt:

Ezután ismét Soproni Tamás ragadta magához a szót, és Vitézyhez forsulva megjegyeztre: “értém én, hogy mindent te találtál ki, ami jó volt, ami meg bukta volt, mint például az e-jegyrendszer, ott viszont mosod kezeidet.” Hozzátette: szerinte nem áll jól Vizézynek a politikusi arrogancia. Baranyi Krisztina azt kérdezte Vitézytől, miből gondolja, hogy a központosított parkolás jól működne-e, ráadásul szerinte a Fidesz által erőltetett központosítások se működtek soha, a parkolásnál se máködne, csak a korrupció melegágya lenne. Vitézy Dávid szerint az egységes parkolás-üzemeltetés működne, mint Prágában is megy, és a kerüléetek nem járnának rosszul. Itt jegyezte meg, hogy Karácsony listáján van olyan személy, akit éppen parkolási ügyekben hallgattak ki gyanúsítottként (nem nevezte meg, de Horváth Csaba MSZP-s zuglói polgármersterről van szó – a szerk.). Ezután többszereplős vita alakult ki a kerékpársávokról is, de nem jutottak konszenzusra a szereplők.

Élhetőség, közbiztonság, lakhatás témablokk

Vitézy Dávid itt egyik fonmtos programpontját, a BKK-rendészetet emelte ki, amellyel szerinte tisztább és biztonságosabb lehetne a közösségi közlekedés. Hangsúlyozta, ez nem hajaléktalan-ellenes,. hanem utasbarát javaslat. Fontosnak nevezte a közterületek hatékonyabb takarítását, több kukát is kihelyezne. A lakhatási téren nagy hiányosságok vannak – ismerte el, ezért sürgette a rozsdaövezetekben bárlakások építését, akár célzottan szakmacsoportok képviselőinek. Kiemelte még az intézmények és a közlekedési járművek akadálymentesítését, és jelezte: 100 új villamost vásárolna, és azok akadálymentesítettek lennének. Ezután Karácsony Gergely beszélt, méghozzá kettős válságról: szerinte Budapest nagy gondjai a klímaválság és a lakhatási válság. Itt jelezte: Budapestnek több zöldterületre, több fára, jobb levegőre, energiahatékony otthonokra és megfizethető bérlakásokra vcan szüksége. Megjegyezte: az elmúlt ciklusában Budapesten 35 ezer fát ültettek, új parkot hoztak létre, meglévőket felújítják. Azt ígérte, hogy uniós pénzből a jövőben 56 milliárdot költenének zöldítésre. A lakhatásprobléma kapcsán figyelmeztetett: ennek az oka, hogy sokan az agglomerációba kénytelen költözni, és onnan nap mint nap ingázni. Ami pedig a hajléktalan embereket illeti, 350 embernek adtak lehetőséget, hogy kitörjön ebből. Hozzátette: a jövőben szeretnének tízmilliárdokat költeni bérlakás-építésre, és panel-felújítási programot is tervez. Soproni Tamás is a legnagyobb problémának nevezte a lakhatási válságot, és emiatt a bérlakásfejlesztést, náluk Terézvárosban például 3000 bérlakást újítottak fel, és adnak bizonyos szektorokban dolgozóknak – ápolók, rendvédelmisek – albérlet-támogatást. Baranyi Krisztina a helyzet súlyosságát érzékeltetve elmondta: ma már Budapesten egy szobát is 100 ezer forintért lehet bérelni, és akkor a konyha- és fürdőszoba közös. Szerinte a kerületeknek kevés és nem túl jó állapotú bérlakásaik vannak, és ha meg akarnak újítani egy 30 lakásos önkormányzati bérházat, ahogy azt tette ő az általa vezetett Ferencvárosban, az 2 milliárd forint. Ezért feltette a kérdést:

Miből építene Budapest 10 ezer új bérlakást, ha az több mint 500 milliárd forint lenne?

Baranyi szerint ha a fenti ígéret nem is tartható be, annyit lehetne tenni, hogy albérlet-támogatást adna a főváros, vagy legalább elérné, hogy a Fudan Egyetem budapesti kampuszának korábban kiszemelt területen mégiscsak a Diákváros épüljön meg, ahogy tervezték eredetileg, megfizethető lakásokkal egyetemistáknak. Grundtner András szerint torzító tényezők befolyásolják a magas albérletárakat: az Airbnb, a felsőoktatási hallgatók lakásigénye és a befektetési célú lakásépítés, ami sokszor szerinte kihasználatlan otthonokat jelent. Azt mondta, nem az Airbnb-t akarja jobban adóztatni, hanem a hosszú távú lakáskiadás adóját törölné el.

Újabb vitakör – összecsapás!

Vitézy Dávid reagált elsőként Baranyira, aki rá utalt a 10 ezer új bérlakás ígéretével. Vitézy szerint az sem kerülne többe, mint a Diákváros, amit Baranyi sürget, mire a Baranyi Krisztina megjegyezte: de az állami pénzből menne, nem a fővároséból. Vitézy megismételte amúgy, hogy a rozsdaövezetekbe be kell vonni a fejlesztői magántőkét, ahogy Pozsony és Varsó is. Grundtner András itt megjegyezte, nem érti, miért szállna be a magántőke olcsó bérlakás építésébe, mikor építhetne luxuslakóparkot is. Itt megismételte, hogy sok ilyen, befektetési céllal vásárolt lakás áll üresen, ezeket – ha cég a tulajdonos – ő megadóztatná. Karácsony Gergely Grundtnerre reaglva megjegyezte:

ezeket a bevándorlásellenes és kirekesztő dumáit nem szívesen hallgatom, de a külföldi állampolgárok spekulációs illetve befektetési célú lakásvásárlását igenis meg lehetne tiltani Magyarországon, bár ezek mögött éppen a kormányzatnak kedves befektetők vannak.

Soproni Tamás a Vitézy által említett BKK-rendészetet hozta megint elő, felháborítónak nevezve a kérdés “keretezését”. Megjegyezte: az állományhiány egy áltlagos budapesti rendőrkapitányságon lehet akár 50 százalékos is, márpedig ha komoly baj van, rendőrre van szükség, nem BKK-rendészre. Baranyi Krisztina szerint a rend és a tisztaság alapvető igénye a városlakóknak. Ezután Karácsony Gergely azzal froclizta Vitézyt, hogy elfelejti megemlíteni, hogy államtitkár volt, Vitézy szerint nem és kérte, hogy a főpolgármester ne mondja rá, hogy “az általad képviselt kormány” így meg úgy, mert nem képviseli a kormányt. Végül Karácsony megállapította, hogy a köztisztaság terén sosem lehetnek teljesen elégedettek, de az elmúlt ciuklusban sikerült előrelépni. Grundtner András a megfelelő számú kukát és közvécét hiányolta a köztisztaság terén, mire Karácsony közölte, itt is van még hiányosság, de sokat javítottak a helyzeten. Vitézy Dávid hosszan sorolta, hogy a BKK-rendészet miért jobb, mint rendőrt hívni a hajléktalan emberekre a villamoson vagy a trolin, mert a rendőrnek muszákj a Fidesz által hozott törvények alapján szabálysértési eljárást indítania, és erre nincs szükség – pedig naponta 2-3 alkalommal most is megtörténik. Karácsony Gergely jelezte, tervezik, hogy 8 milliárdos keretösszeggel lakhatási támogatást, albérlet-támogatást nyújtanak hajléktalan embereknek.

Forró téma: a kormány-főváros viszony

Karácsony Gergely kezdi, mint főpolgármester és érintett ezt a témát, és elmondja, hogy a konfliktus forrása alapvetően az,. hogy “Budapest egy szabad, sokszínű, szolidáris európai város, míg a kormány ennek az ellenkezőjét képviseli, így nem olyan könnyű az együttműködés.” Ritka kivételnek nevezte, hogy együtt tudtak működni a bérletek kölcsönös elfogadásában, a tarifaközösségben. Volt olyan is, amikor kopmpromisszumokat kötöttek, mint például az atlétikai vb-nél, ahol végül “mindenki megkapta, amit akart.” Amikor viszont kell, akkor a főváros ellenáll, védekezik a budapestiek érdekében – tette hozzá. Soproni Tamás azzal folytatta, hogy az előző ciklusban a kormány 358 milliárd forintot vont el Budapesttől, ami egy metróvonal ára, vagyis nem indul jól ez a kapcsolat, de egy választás után lehet tiszta lappal kezdeni. Ám arra is figyelmeztetett a terézvárosi polgármester, hogy

mi kinyújtott kézzel érkezünk, de ha elütik ezt a kezet és lekevernek egy csicskalángost, akkor ne várják el, hogy elmenjünk pityeregni a sarokba, majd visszajöjjünk bocsánatot kérni, mert nem: erőt kell mutatnunk!

Baranyi Krisztina szerint is erőt kell mutatni,. mert “Budapest szabad és az is marad”, a kormánynak pedig nem sikerült megtörnie. Ezért változtatták meg a választási rendszert, hogy megtörjék a Karácsony mögötti közgyűlési többséget, és akár meg is béníthatják Budapestet – figyelmeztetett. Megjegyezte: “radikális eszköz lenne, de ha nem fizetik ki a vállaltakat, például a Lánchídfelújítás pénzét, akkor mondjuk leállítjuk egy hétre a metrót?” Grundtner András szerint a mindenkori városvezetés a kormány között pártállástól függetlenül jó viszonyra kell törekedni, mert a lakosok érdeke az erős lobbierő a kormány felé. Hozzátette: a fővárosi erőfitogtatással a lakosság jár rosszul. Vitézy Dávid jelezte, hogy főpolgármesterként mindig ki fog állni a budapestiekért, akár ezzel a kormánnyal szemben, akár bármilyennel szemben 2026 után. Szerinte az olyan elképzelések, mint a maxi/mini-Dubaj vagy a kínai magasvasút nem ért egyet. Ugyanakkor Vitézy szerint nem mindig helyes az állandó akadékoskodás, akadályozás a főváros részéről.

Újabb vitakör nyílik – összecsapás!

Grundtner András a déli körvasút projektet bírálva dobta fel a labdát Vitézynek: megéri-e úgy is neki, hogy ehhez fákat vágnak ki. Vitézy Dávid jelezte, hogy vasútpárti és ezt vállalja is. Karácsony Gergely is megjegyezte, hogy ez egy jogállamsértő beruházás, és nem érti, miért védi Vitézy. Hozzátette: Vitézy az LMP jelöltje, a pártnak az elnöke pedig egy “NER-be beleszületett milliárdos” – itt Ungár Péter LMP-társelnökre, a nemrég valóban milliárdos osztalékot szakító politikusra célzott, bár nem nevezte meg. Karácsony felszólította emellett Vitézyt, hogy “tisztázza a viszonyát az elmúlt 14 évhez, és különösen az elmúlt 5 évhez”. Baranyi Krisztina szerint az adok-kapok helyett a városnak fontos dolgokról kellene inkább beszélni. Soproni Tamás összeszólalkozott Grundtnerrel a Mi Hazánk által állított kettős keresztek ügyében, de közben megtudtuk azt is, hogy

Soproninak a kereszttel nincs baja, sőt: ő annyira katolikus, hogy kisgyerekként pápa akart lenni.

Soproni szerint a kettős kereszttel a Mi Hazánk a helyi zsidó közösséget akarta “abúzálni” – ezt Grundtbner kikérte magának. Ezen a ponton Baranyi Krisztina is bírálta a Mi Hazánk szabadságfelfogását. Vitézy Dávid pedig Karácsonynak szólt vissza, mondván: Ungár annak idején Karácsonyt is támogatta, ő pedig államtitkárként szakpolitikai munkát végzett, amiért vállalja is a felelősséget. Emlékeztetett, hogy ő többször szóvá tette a kormányzat túlkapásait, szerinte helytelen intézkedéseit – nemcsak budapesti szinten, hanem országosan is, amikor például vasútvonalakat zárt be a kormány.

Mindenki a szívügyéről beszélhet

Soproni Tamás az átláthatóság, szabadság és bevonás témakörében arról beszélt, hogy 2019-ben a cél a korrupció felszámolása, az emberek bevonása volt a döntéshozatalba az önkormányzatoknál, ami nem mindenhol ment jól, de ő büszke rá, hogy a momentumos önkormányzatok kiválóan teljesített ezekben. Büszke a fővárosi közösségi közlekedésre is, és a saját kerülete mellett kiemelte a Pikó András vezette Józsefváros erőfesíztéseit is. Baranyi Krisztina a sérülékeny társadalmi csoportok segítését emelte ki, példaként említve az általa vezetett Ferencvárosi esetet, hogy védett lakásokat hoztak létre a családon belüli erőszak áldozatainak a hozzá kapcsolódó programmal együtt a traumatizált embereknek. Fontosnak nevezte a hajléktalanellátó rendszer humanizálását. Grundtner András ebben a blokkban a közbiztonságról beszélt, megemlítve, hogy e téren az önkormányzati rendészeteknek nagyobb szerepet kellene kapniuk, például a bűnmegelőzés terén is. Szándéka, hogy létrejöjjön az önálló városi rendőri erő.

Vitézy Dávid a zöld Budapest témát választotta és arról beszélt, hogy aszfalt helyett zöldfelületre van szükség a városban, továbbá a közparkok bővítését, több mint 80 focipályányi új közparkot is ígért. Fontosnak nevezte az állatvédelmi járőrszolgálat létrehozását, és a zöld szempontok érvényesítését a közlekedésben is – itt ígérte meg, hogy nem lesz járatritkítás a közösségi közlekedésben, ha ő lesz a főpolgármester. Végül Karácsony Gergely beszélt arról, hogy miként lehetne elérni, hogy ne legyen igaz a mai szomorú statisztika, hogy egy budapesti 5 évvel korábban meghal, mint egy európai nagyváros polgára. Szerinte ebben tettek már eddig is lépéseket, mert vannak szűrővizsgálatok, a főváros és a kerületek pedig összefogva fejlesztették a járóbeteg-ellátást, ezért sem szabad hagyni szerinte, hogy ezeket az intézményeket elvegye az állam a kerületektől.

Az utolsó vitablokk és a zárszavak

Végül egy utolsó vitablokkal zárult a műsor az ATV-n. Soproni Tamás furcsának találta, hogy a csapatáról más nem nagyon beszélt, de megtette felhívására Baranyi Krisztina, aki beszélt az ő listájáról, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájától, szerinte a pártelnök Kovács Gergely XII. kerületi munkáját nem kell talán senkinek bemutatni, és egyébként pedig megjegyezte, hogy a kétfarkúak már messze nem csak padok és az aszfalt festésével foglalkoznak. Grundtner András kiemelte, hogy a listáján szerepel Balogh Csaba, “aki maga Toroczkai László jobbkeze, így megfelelő hatékonysággal tudná képviselni a nemzeti erőket a közgyűlésben”. Baranyi Krisztina feltette a kérdést Karácsony felé, hogy miként lehet a többséget összehozni a fővárosi közgyűlésben, kell-e ehhez vállalhatatlannak tűnő alkukat kötni? Karácsony Gergely válaszolt: a Mi Hazánkkal és a Fidesszel nem hajlandó egyedül alkukat kötni vagy együttműködni. Vitézy Dávid megjegyezte: sok új frakció kerülhet be a közgyűlésbe, és szerinte ez azt jelenti, hogy sok olyan formáció tud majd együttműködni, amelyik – hozzá hasonlóan – elutasítja mind a Fideszt, mind a DK-t.

Ezután még a zárszót tarthatta meg minden szereplő, itt már csak címszavakat emelünk ki:

  • Soproni Tamás: szabad, szolidáris Budapest, jogegyenlőség a meleg pároknak, nem cigánybűnözőzés van, hanem roma gyakornoki program, csapatjáték és csendes munka a budapestiekért.
  • Baranyi Krisztina: az MKKP helyi közösségeket épít, nem szabad eladni magunkat, hosszú távú kitartó munka az érintettek beonásával, tettre kész cselekvőképes emberek.
  • Vitézy Dávid: Szentkirályi “kicsekkolt”, így ő Karácsony esélyes kihívója, a várossal foglalkozni kell, ki kell törni a két politikai oldal kínálta zsákutcából, zöldebb, biztonságosabb, otthonosabb Budapestet.
  • Grundtner András: liberális estimeséket hallhattunk, a Mi Hazánk viszont visszaadná a nemzetnek a fővárost, megoldás a hétköznapi, közszolgáltatási problémákra, nemzeti politikát Budapesten.
  • Karácsony Gergely: nehéz 5 év után is Budapest jobban működő, zöldebb és szolidárisabb város, az emberség szigete Orbán Viktor országában, Budapest nem fordul sem a Fidesz, sem a zöld Fidesz felé.

HVG