Visszatért a napfolt, ami a Magyarországról is látható sarki fényt okozta, és azt mondják, nem érdemes lebecsülni

A NASA kutatói szerint megkerülte a Napot az AR 3664 nevű napfolt, ám kisebb lett, mint amilyen néhány héttel ezelőtt volt. Lebecsülni viszont nem érdemes.

Visszatért az a napfolt, ami május közepén húsz éve nem látott geomágneses vihart okozott a Földön. A visszatérést ebben az esetben nem kell szó szerint érteni, az AR 3664 ugyanis valójában el sem tűnt, csupán a Nap forgásának köszönhetően kikerült a Föld látómezejéből, és egészen mostanáig kellett várni arra, hogy felbukkanjon.

A NASA szerint a képződmény most kisebb, mint a múlt hónapban volt, ugyanakkor még mindig nem szabad alábecsülnünk, hogy mire képes. Például néhány napja egy X2.8-as erősségű kitörést produkált, ami nem olyan erős, mint amilyen a május közepi volt, de azért ez is meglehetősen impozánsnak tekinthető.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szakemberei szerint a legutóbbi napkitöréstől nem kell tartanunk, a ugyanis a napfolt akkor nem a Föld felé nézett, a következő napokban azonban érdemes lehet felkészülni arra, hogy az aktuálisan végbemenő koronakidobódás anyaga eléri a bolygónkat – írja az IFLScience.

A Nap aktivitása várhatóan nem lassul a következő hónapokban. Jelenleg a napciklus maximuma környékén járunk, így nem véletlen, hogy ennyi naptevékenységgel találkozunk. Lehetséges, hogy a ciklus legizgalmasabb történései még csak most következnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG