Gyenge rajt és drámai végjáték után döntős a Győr a női kézilabda-BL-ben

Komoly feladat várt a Győr női kézilabdacsapatára a Bajnokok Ligája négyes döntőjében, amelynek jelentős volt a tétje: sikerül megmenteni a szezonjukat, vagy húsz év után először ismét trófea nélkül zárnak, hiszen mind a bajnokságot, mind a kupát a Ferencváros nyerte meg.

Az FTC, amely tavaly, története során először ott lehetett a final fourban, ezúttal nem érdekelt, a Győr mellett az elődöntős ellenfél dán Esbjerg, a francia Metz és a német Bietigheim küzd a végső győzelemért.

Az ötszörös BL-győztes Győr most 16. alkalommal került elődöntőbe, a négyes döntőben pedig kilencedszer szerepel. A másik három együttes még nem játszott finálét a sorozatban.

A zöld-fehérek a csoportkört magabiztosan, 11 győzelemmel zárták, a negyeddöntőben pedig a címvédő Viperst búcsúztatták. Az első meccsen nagyot játszott a csapat: 30-23-ra győzött idegenben, így a hazai visszavágón belefért a kétgólos vereség is.

A klub az idény közben, az elbukott kupadöntőt követően leváltotta dán vezetőedzőjét, Ulrik Kirkelyt, akinek a helyére Per Johanssont szerződtette. A svéd szakember – akinek a szerződését a hétvége eredményétől függetlenül meghosszabbította a következő szezonra – az Esbjerg elleni meccs előtt arról beszélt, hogy Henny Reistad, Nora Mörk és Kristine Breistöl olyan kulcsjátékosok a riválisnál, akik egyéni megmozdulásaikkal képesek eldönteni a mérkőzéseket. Szerinte az első soruk egy szinten van a Győrivel, a jelenleg talán ez a két legjobb csapat a világon.

A két együttes korábban hatszor mérkőzött egymással, és minden alkalommal a Győr győzött. A zöld-fehéreknél ezen a hétvégén lép pályára utoljára a nyáron távozó Line Haugsted, Szöllősi-Schatzl Nadine, Ana Gros, Stine Oftedal, Silje Solberg, Rinka Duijndam és Yvette Broch.

A meccs

Az Esbjerg kezdte meg a gólgyártást, Nora Mörk harcolt ki hetest, majd be is lőtte. Aztán megint ő volt eredményes, betörésből. Eközben a Győr három rossz bejátszást mutatott be a másik oldalon, az első három és fél percben még csak kapura sem tudott lőni. A harmadik dán találat után azonnal időt kért Per Johansson.

A hazaiak rossz sorozatát – átlövésből – Ana Gros törte meg, de hamar érkezett a válasz egy újabb értékesített hetes formájában (4-1).

Ana Gros, a Győri Audi ETO KC játékosa gólt dob a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében játszott Team Esbjerg – Győri Audi ETO KC mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2024. június 1-jén.

MTI / Kovács Tamás

A gyors játék a következő percekben mindkét oldalon hibákat hozott, a Győr pedig lassacskán megkezdte a felzárkózást. A kilencedik percben már 5-4 állt az eredményjelzőn, az Esbjergből pedig mezhúzás miatt kiállították Reistadot. A lehetőséget Estelle Nze Minko használta ki, és átlövésből egyenlített.

Aztán Győri-Lukács megszerezte a vezetést: három passzból jutott el hozzá a labda, miután a dánok passzát lefülelték a magyar kapu előtt. A győri előnyt Nze Minko tudta tovább növelni, miközben az Esbjerg nem találta az egyre hatékonyabbá váló védekezés ellenszerét, Reistadot és Breistölt pedig remekül kikapcsolták.

Fodor Csenge kiállítása után tudtak – közel kilenc perc után – újra gólt szerezni a dánok, megint Mörk volt eredményes, megint csak hetesből (7-6). A 18. percben pedig ismét egál alakult ki, ekkor az Esbjerg vezetőedzője kért időt.

Kaja Kamp Nielsen (b) és Anne Tolstrup Petersen (j), a Team Esbjerg, valamint Estelle Nze Minko, a Győri Audi ETO KC játékosa a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében játszott Team Esbjerg – Győri Audi ETO KC mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2024. június 1-jén.

MTI / Kovács Tamás

A dánok most a hét a hat elleni támadásokat erőltették, aminek meg is lett az eredménye: hamarosan átvették a vezetést Solberg-Isaksen révén, Szöllősi-Schatzl Nadine azonban egyenlített. A félidő utolsó öt percét Kari Brattset gólja vezette fel (9-8), aztán Nze Minko ejtett látványosat a dánok kapujába – ez volt a negyedik találata. Hamarosan De Paula is feliratkozott a győri gólszerzők listájára, aztán a másik oldalon gyorsan ki is állíttatta magát, amikor odacsapott az egyik ellenfelének.

Sandra Toft gyönyörű védése biztosította, hogy az Esbjerg immár több mint hét perces gólszünete tovább tartson, aztán Stine Oftedal – a meccsen először – négy találatosra növelte a Győr előnyét. Az utolsó percben Reistad meglőtte az első gólját, Schatzl pedig – egyetlen másodperccel a lefújás előtt – a másodikat, így 13-9-es állásnál vonultak pihenőre a csapatok.

Második félidő

A második játékrész elején Petersen vette a hátára az Esbjerget: rögtön két gólt lőtt, míg győri oldalról csak Schatzl tudott eredményes lenni. Solberg-Isaksen hamarosan kettőre faragta a hátrányt (14-12), Nze Minko azonban válaszolni tudott.

A győri kapuban Toft továbbra is hozta a bravúrokat – 47 százalékos volt a védési mutatója –, Schatzl pedig a gólokat. A 7. percben megítélték a Győrnek az első hetest is: Mörk rántotta vissza a kapura törő Rjút, a büntetőt pedig Gros értékesítette. Most először volt öt gólos különbség a két csapat között.

Nora Mörk, a Team Esbjerg és Kari Brattset, a Győri Audi ETO KC játékosa a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében játszott Team Esbjerg – Győri Audi ETO KC mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2024. június 1-jén.

MTI / Kovács Tamás

Rju tovább növelte a győri előnyt, a dán edző pedig azonnal időt kért, és átálltak hét a hat elleni támadásra, ami gyorsan kifizetődött: Rushfedt Delia, majd Möller révén sorozatban háromszor is betalált a rivális, de elvesztette Kristiansent két percre.

A félidő felénél állandósult a három-négy gólos különbség, amihez kellett, hogy Reistad magára találjon, illetve könnyebben tudjon helyzetbe kerülni. A 17. percben megint heteshez jutott a dán csapat, Mörk pedig nem tudott hibázni, így kettőre csappant az előnye. 21-19-nél, a 20. perc elején a Győr edzője tartott egyperces eligazítás.

A megbeszéltek hatására nem született azonnal győri gól, sőt a nagyon hosszúra engedett dán támadás után egyetlen gól volt már csak a különbség. A hazaiak kezére játszott, hogy Iversen szabálytalansága miatt hetest kaptak, a játékost pedig még ki is állították: a büntetőt Kristiansen értékesítette (22-20).

A következő két támadás a szélről fejeződött be, ám míg Schatzl nem járt sikerrel, Solberg betalált. Így fordultak rá az utolsó öt percre a csapatok, majd Nze Minko kilőtte a dán kapu bal felső sarkát. Megnehezítette azonban a Győr a saját dolgát, amikor Brattsettet kiállították, Mörk pedig megint belőtte a hetest (23-22).

Rju a dán térfélen elpuskázta a bejátszást, a labda Nze Minkoé helyett Breistöl kezében kötött ki, aki azonnal rálőtte az üres győri kapura, de csak a felső kapufát találta el.

Stine Oftedal, a Győri Audi ETO KC játékosa a női kézilabda Bajnokok Ligája elődöntőjében játszott Team Esbjerg – Győri Audi ETO KC mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban 2024. június 1-jén.

MTI / Kovács Tamás

Egyetlen perccel a vége előtt a Győr támadhatott, Rju passzát pedig Brattset estében lőtte a dán kapuba. Az Esbjerg azonnal időt kért. Fél perc volt még hátra, amikor Solberg a szélről Toft mellett betalált, most pedig Johansson jelezte, hogy beszélne a játékosaival. Tizenhat másodpercet kellett még túlélnie a támadó Győrnek, de Rju passzát lefülelték a dánok, és meglógtak vele. A meccs utolsó lövését Solberg engedte el, Toft pedig bravúrral védte, így a hazaiak 24-23-ra megnyerték az elődöntőt.

Az a Metz és a Bietigheim mérkőzésén dől el, hogy ki lesz az ellenfelük a vasárnap 18 órakor kezdődő döntőben.

Írta a HVG