Ma lejár a választási átjelentkezés határideje, de délutánig még lehet kérni

Az európai parlamenti (EP-) választáson és a helyi önkormányzati választásokon is lehetőség van átjelentkezéssel szavazni, de az egyes választástípusok esetében eltérőek a szabályok. 

Az EP-választáson tetszőleges magyarországi településre át lehet jelentkezni, hogy ott szavazhasson a választó, de ezt legkésőbb május 31-én 16 óráig kell megtenni. A választott településen az átjelentkezéssel szavazóknak kijelölt szavazókörben adható le a voks az EP-választáson, de ebben az esetben nem kap az önkormányzati választáshoz kapcsolódó szavazólapot a választó. 

Az önkormányzati voksoláson a választó csak a tartózkodási helyére jelentkezhet át, és csak akkor, ha azt február 11-ig létesítette. Az átjelentkezéssel szavazás további feltétele, hogy a tartózkodási helyet a szavazás napjáig ne szüntesse meg a választó, érvényessége legalább a választás napjáig tartson. Ilyenkor az önkormányzati választás mellett az átjelentkezési kérelem az EP-választásra is kiterjed. 

Az önkormányzati választáson a választó a bejelentett tartózkodási helye szerinti szavazókörben voksol, mivel az EP-választással szemben itt nincsenek az átjelentkezőknek kijelölt szavazókörök. Emiatt a kórházban tartózkodók, a fogvatartottak az önkormányzati választáson nem szavazhatnak (kivéve, ha a lakóhely vagy tartózkodási hely ugyanott van, ahová a kórház vagy a börtön is tartozik). 

Az átjelentkezés lehetősége nyitva áll a nemzetiségi választópolgárok számára is, azzal a további megkötéssel, hogy amennyiben a választó olyan településre jelentkezik át, ahol az adott nemzetiségnek nincs települési vagy területi szintű választása, akkor elesik a lehetőségtől, hogy a települési szintű vagy területi szintű nemzetiségi önkormányzat jelöltjeire szavazhasson.

A Nemzeti Választási Iroda tájékoztató oldalának (www.valasztas.hu) péntek reggeli adatai szerint egy nappal a határidő lejárta előtt 41 560 választópolgár jelentkezett át tartózkodási helyére, 2019-ben az önkormányzati választáson 29 130-an szavaztak átjelentkezéssel. Az EP-választásra már 64 081 választópolgár jelentkezett át. 2019-ben az EP-választáson 97 618-an szavaztak átjelentkezéssel. 

A külképviseleti névjegyzékbe az EP-választásra a választók szintén pénteken (május 31-én) 16 óráig kérhetik felvételüket; péntek reggelig 20 424-en vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe. A regisztrációt követően a választópolgár a megjelölt külképviseleten adhatja le szavazatát, de csak az EP-választáson szavazhat.

A június 9-i választásokkal kapcsolatos további praktikus tudnivalókat ebben a cikkünkben talál:

HVG