Nem szeret takarítani? Van rá néhány ötletünk!

Nem csak mentálisan van ránk jó hatással a tiszta lakás felszabadító érzete, egészségügyileg is fontos az időszakonként elvégzett alapos takarítás, főleg a télen összegyűlt rengeteg port és koszt lenne érdemes még az allergiaszezon előtt kipucolni. Mivel hétköznap jóval kevesebb energia és lehetőség jut az időigényes házimunkázásra, kézenfekvő lehet egy hétvégi délelőttön nekiveselkedni a feladatnak. Kis előretervezéssel egyáltalán nem kell, hogy lemondjunk a késő délutáni fagyizásról – én magam ezt tűztem ki célul és jutalmul.

Két dologgal spórolhatunk jelentős időt a nagy projektben: legyen egy átgondolt tervünk arról, hogy melyik helyiségben tételesen mit szeretnénk megcsinálni, mennyi idő alatt, így könnyebben ütemezhetjük az akár egymással párhuzamosan végezhető munkafolyamatokat. Szerencsére manapság már nem kell kézzel mosni a patakban a szennyesruhákat, és a háztartási eszközök funkcióit kifejezetten az idő- és energiahatékonyság jegyében fejlesztették ki a gyártók – míg mi az egyik szobában végezzük a dolgunkat, addig a gépek segítő kézként dolgoznak a másikban. Ugyanígy az okosan megválasztott háztartási eszközök a tisztaság szintentartásában is segítenek, amivel már alapból értékes perceket fölözhetünk le a nekiveselkedősebb takarítások idejéből. A helyiségek tekintetében ajánlott belülről kifelé haladni, az emeletről pedig a földszint irányába.

Mély levegő, vágjunk bele!

Sejtettem, hogy a nap során a mosógépet többször is be kell izzítanom, így logikusnak tűnt, hogy kezdek is magával a mosógép karbantartásával, amit hajlamos vagyok figyelmen kívül hagyni a hétköznapokban. A szűrő és a tartályok tisztítása mellett ráfért már egy alaposabb fertőtlenítés a dobra és a belső térre, ami szintén időigényes feladat tud lenni, ha a masina nem rendelkezik olyan programmal, amivel képes ezt nélkülem, magától megtenni. A port, baktériumokat, mosószer- és öblítő maradványokat csodásan lepucolta a dobtisztító program, aminek két óra kellett, de én közben már másra koncentrálhattam. Például a fürdő többi részére: jó ötlet egy nagy lendülettel nekiesni gumikesztyűs kézzel a csempének, csaptelepnek, kádnak és vécének egy hatékony vízkőoldóval. Miután ezeket lefújtam, hagytam dolgozni a szert, hogy a makacsabb területeken is elég legyen később egy vizes, majd szárazruhás áttörlés.

A függönyökkel ellátott helyiségekben jobb, ha rögtön le is kapjuk a textíliákat, amik mehetnek a mosógépbe – később majd a helyükre visszalógatva száradhatnak. A függönyök a nappalikban, étkezőkben és hálószobákban meglepően sok port felfognak, és ha már nem takarják az ablakot, szembesülnünk kell azzal, hogy az ablaktörlés sem maradhat el. Mielőtt még nekiálltam vesződni az ablakokkal, lekaptam a takarók, díszpárnák huzatait, ugyanezt ismételtem meg a hálószobában, ahonnan mentek is a mosógépbe az ágyneműk és a többi textil. A dobtisztítás után a több adagnyi szennyessel szerencsére tempósan sikerült leszámolni szakaszosan beosztott etapokkal a gyors mosást kínáló, mindössze 40 perces móddal.

A polcok, apróbb mütyürök portalanítása után nekiveselkedtem az ablaküveg projektnek, de közben már ráeresztettem a padlóra a robotporszívót, amely szorgosan zümmögve felszívta a macskaszőrt és a porcicákat is. A szőnyegeket érdemes akár egész napra kinn hagyni szellőzni napos időjárás esetén, miután a robotporszívó elvégezte rajta az alaposabb tisztítást.

Míg a porszívó dolgozott a nappaliban, átnyergeltem a konyhába, hogy felderítsem a megfonnyadt, elbújt uborkákat, és az ételek kipakolása után egy alapos ecetes-áttörlést végezzek a belső térben. A hagyományos hűtőszekrényeknél jó ötlet még a nap elején kipakolni és leolvasztani a fagyasztót, vannak viszont olyan hűtők, amelyek a hőmérsékletet egyenletesen tartják, így nem kell komolyabb jegesedéssel számolni. Külön könnyebbség, hogy a leolvasztási ciklus optimalizálására is képes eszközökkel nem akkor kapunk észbe, amikor már az Antarktisz táblája a háttérdíszlet a krumplifőzelék mögött. A hűtő mosogatógépben tisztítható rekeszeit a mosógatógépre bíztam.

Addig lehet átnézni a kamrát, ránézni a fűszerek lejárati dátumaira, vagy nekilátni a mumusnak számító sütő- és mikrótisztításnak. Szerencsére a mai sütők már többféle tisztítási móddal vannak ellátva, így azon túl, hogy nagyritkán lapot kell cserélni, túl sok dolog nincs velük – nem tudom, mennyi időt spórolhattam már meg azzal, hogy a zsírcseppeket nem magam vakarom le, hanem a sütő hátoldalán lévő speciális panelen történő oxidálódási folyamat végez velük. Persze mivel szeretem az alapos munkát, a hátramaradt szennyeződéseket egyszerűen áttöröltem.

A porszívózási művelet után a padló gőzölése és felmosása akár egy szép záróakkordja lehet a napnak, amihez már túl sok ereje nem marad az embernek. Szerencsére míg a konyhában ténykedtem, a robotporszívó ezekkel is megbirkózott, ráadásul azon sem kellett gondolkodnom, hogy melyik felületre mivel mehetek rá. Robotsegédem magától felismeri a tisztítandó padló felületét, és szőnyeg esetén eldönti, hogy a felmosószivacsot felemelje-e, vagy hagyja az állomáson, hogy a szőnyeget így ne érje szennyeződés. A gőzfunkcióval továbbfejlesztett tisztítóállomás pedig intenzív gőztisztítással gondoskodik arról, hogy a felmosószivacs tiszta maradjon.

Több kutatás kimutatta a városok ablakain beszálló por káros egészségügyi hatásait, így nem csak esztétikai szempontok (és a ritkább takarítás) miatt érdemes beruházni egy légtisztítóra, ami a szinten tartásban is nagy segítség. Miután már minden zegzugot megtisztítottam a portól, a levegőben szálló maradékot a légtisztítóra bíztam egy szűrőcsere után, amiről jobb nem megfeledkezni, ha a leghatékonyabban és a lehető legtovább szeretnénk használni az eszközünket.

A Samsung legújabb háztartási eszközei már nemcsak praktikus funkcióikkal segítenek hozzá a kevesebb és kényelmesebb házimunkához, hanem AI-megoldásaik jobb felhasználói élményt és energiatakarékos teljesítményt is nyújtanak. Ilyen innováció például a Bespoke Jet Bot Combo™ robotporszívó esetében az AI Padlófelismerés, amely felismeri a tisztítandó padló felületét, és annak megfelelően választja ki az ideális programot; vagy az új mosógépcsalád esetében a Bubble Shot technológia, amely a dobban lévő víz felpumpálásával és a ruhák tetejére történő permetezésével vizet spórol, valamint időt takarít meg. A Samsung ráadásul a szoftverfrissítések és a SmartThings révén folyamatosan fejleszti Wi-Fi kompatibilis készülékeit: a felhasználók a régebbi modelleken is élvezhetik számos új funkció előnyét, a korábban megvásárolt eszközökön több energiatakarékos funkciót is elérhetnek.

HVG