Medvehúsos kebabot fogyasztottak egy családi összejövetelen, súlyos fertőzés lett a vége

Az amerikai szövetségi járványügyi és betegségmegelőzési központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) által leírt eset során trichinellózissal fertőződtek meg az emberek. Az igazi problémát az jelentette, hogy nem főzték meg kellőképp a húst, az elégtelen hőkezelés miatt pedig nem pusztult el a parazita – derül ki a Morbidity and Mortality Weekly Report folyóiratban publikált esettanulmányból.

A minnesotai egészségügyi illetékesek 2022 júliusában szereztek tudomást egy járványról, amikor egy 29 éves férfi 17 napon belül másodjára került kórházba lázzal, erős izomfájdalommal és a szeme körül megjelent duzzanatokkal.

A második kórházba kerüléskor tudták meg az orvosok, hogy az első tünetek jelentkezése előtt egy héttel a férfi részt vett egy családi összejövetelen Dél-Dakotában. Ezen fekete medve húsából készült kebab volt terítéken – az állatot nem sokkal korábban ejtették el vadászok a kanadai Saskatchewan tartományban. (Kanadában ez legális.)

Ezek mentén az orvosok meg tudták erősíteni, hogy a férfinél trichinellózis-fertőzés alakult ki. A parazita orsóférgek számos állatot tudnak megfertőzni; medvéket és embereket is.

A különböző amerikai és kanadai államok orvosai, melyekben az egyes résztvevők éltek, ezután felvették egymással a kapcsolatot, és maradék húst is tudtak szerezni. Ebből meg tudták erősíteni a féreg jelenlétét, és az is kiderült, hogy a nyolc résztvevőből hatan fertőződtek meg. Ketten ráadásul úgy fertőződtek meg, hogy csak a köretként szolgált zöldségből fogyasztottak, a húsból közvetlenül nem – de bizonyára az egyes ételek érintkeztek egymással. Hárman kórházi kezelésre szorultak, de végül mind felépültek.

A Gizmodo megjegyzi: a trichinellózist általában a nem átfőtt sertéshússal hozzák összefüggésbe, ám a modern élelmiszerbiztonsági intézkedések miatt már csak nagyon ritkán okoznak fertőzéseket.

Ami pedig a lehetséges magyarázatot illeti: a fekete medve húsa elég sötét, így nehéz megállapítani, mikor főtt át kellőképpen. A családi összejövetel résztvevői észlelték, hogy nyers a hús, így egy részét újból elkezdték főzni – de bizonyára a kevés fogyasztott mennyiség is elég volt a fertőzéshez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.

HVG