Év Magyar Autója 2025: eldördült a startpisztoly, indul a legjobb autók új versenye

Immár hatodik alkalommal indul az Év Magyar Autója megmérettetés, melynek keretein belül jelentős olvasottságú online- és print lapok elismert autós újságíróiból álló független szakmai zsűri dönti el, hogy melyek lesznek 2025 “legjobb”, “legzöldebb”, illetve “legmagyarabb” autói.

A díjakra szeptember 15-ig nevezhetik modelljeiket a gyártók és az importőrök – a 2025-ös versenyben a Mazda, a Citroën, a Hyundai és a DS márkák importőre nevezett elsőként.

Az Év Magyar Autója 2025 díjat a Magyarországon, magyarok által összeszerelt, gyártója által nevezett autók közül ítéli oda a zsűri az arra a leginkább alkalmasnak talált típusnak – alapos tesztek és szigorú szempontrendszer alapján. A rangsorolásban egyebek mellett az is döntő, hogy az adott autó mekkora hányada készül hazai beszállítók alkatrészeiből, illetve mekkora az itthoni fejlesztés hozzáadott értéke.

A szakmai zsűri két másik kategóriában is döntést hoz jövő tavasszal. Az importőrök által benevezett autók közül azok nyerik el a Magyar Év Autója 2025 díjat, amelyek kategóriájukban (elérhető árú autók, családi autók, flotta autók, prémium autók, szabadidő-autók, kishaszonjárművek, sportautók) a leginkább megfelelnek a magyar vásárlók igényeinek.

Év Magyar Autója 2025

ÉMA

Szintén a zsűri (Biró Csongor, Csordás Gábor, Gulyás Péter, László Ferenc, Miklós-Illés Kálmán) dönt több kategóriában (kedvező árú villanyautók, legjobb villanyautók, legjobb hibridek) az év legzöldebb autóiról is, legyenek azok villanyautók vagy hálózatról tölthető hibridek.

A Közönségdíj 2025 díj birtokosa az az autó lesz, amelyre az összes jelölt autó közül a legtöbben szavaznak a jövő év eleji közönségszavazáson.

Év Magyar Autója 2024 zsűriteszt

László Ferenc

Mivel az autószektor nem csupán autógyártókból és importőrökből áll, a szervezők kiosztják az Év Beszállítója 2025 kitüntetést is. Ezt azok a hazánkban termelő autóipari vállalatok kaphatják meg, amelyeket a hazai és nemzetközi autógyárak, valamint szakújságírók arra érdemesnek találnak, illetve a legmegbízhatóbb 2024-es magyarországi partnerükként a szervezők kérésére megjelölnek.

A győzteseket jövő tavasszal hirdetik ki, a díjakat a Budapest Automotive Summit 2025 konferencián adják át.

Az idén március elején kihirdetett 2024-es győztes autók között győri gyártású modell, elektromos kombi és izgalmas sportkocsi is található.

Év Magyar Autója 2024 zsűriteszt

László Ferenc

HVG