A balatonmáriafürdői cukrász hekkfagyival hekkeli meg az ízlelőrendszert

A Vitorlás Fagyizó cukrásza, Pálfi Attila megpróbálkozott a lehetetlennel, vagyis a halas fagylalttal.

Kétféle ízkölteménnyel nevezett be a Balaton fagylaltja versenyre a balatonmáriafürdői Vitorlás Fagyizó cukrásza, Pálfi Attila. Az egyik egy Boronkai kézműves sajtból készült fagylalt, fehér mákkal és fügével, a másik ennél jóval extrémebb: ez a mustáros hekkfagyi.

A különleges ínyencségek elé bátran álló fogyasztóknak kínált desszertről (?) Pálfi a likeBalatonnak azt mondja, hogy a sült hekket előbb megszabadítják a szálkáktól, majd elkészül a tejszínes pástétom, amit a fagyival összekevernek és kifagyasztanak. Mint fogalmaz: a fagyikrém alapjában ugyan van gyümölcscukor is, de só és mustár is szerepel az alkotóelemek között.

A cukrászt a tavalyi sajtos-tejfölös lángosfagyijának a sikere buzdította a továbblépésre. A Balaton klasszikus tésztaételéből inspirálódott finomság 2023-ban különdíjat nyert a Balaton fagylaltja versenyen, és a fagyi azóta is része a Vitorlás Fagyizó kínálatának. “Sokan kérdezték, hogy mi jöhet ezután. Én pedig rávágtam, hogy a hekkfagyi. Szeretem a kihívásokat, de nem volt egyszerű elkészíteni” – mondja a cukrász.

Pálfi Attila legutóbb egy nemzetközi versenyen 6. helyezett lett a mangós fagyijával, ahol kötelezően ezzel a gyümölccsel kellett valami újat alkotni, ám a cukrászt jobban érdeklik a sós ízek. Csinált már sós tökmagfagyit, mentás kígyóuborka-fagylaltot, és sült kaliforniai paprikával feldobott málnafagyit is.

HVG