Beteg elméjű, mániákus, pszichopata, vérrel táplálkozó vámpírnak nevezte Erdogan az izraeli elnököt

Az Anadolu hírügynökség közzétett egy bejegyzést, amely szerint Recep Tayyip Erdogan igen kemény szavakkal illette Benjamin Netanjahut.

A világ élőben figyeli a beteg elméjű, mániákus, pszichopata, vérrel táplálkozó vámpír, Netanjahu barbárságát

– idézik a török elnök kritikáját az izraeli miniszterelnökről.

Recep Tayyip Erdogan szerdán a török parlament előtt tartott beszédet, és mint mondta, szerinte egyetlen ország sincs biztonságban, ha Izrael nem tartja be a nemzetközi jogot, és bírálta a vasárnapi támadást a dél-gázai Rafahban lévő menekülttábor ellen, amely legalább 45 ember halálát okozta.

Emellett negatív kritikával illette az olyan nemzetközi szervezeteket mint az ENSZ, illetve a nyugati országokat, külön kiemelve az Egyesült Államokat. „Az önök kezéhez is vér tapad, és az európai állam- és kormányfők is cinkossá váltak, mert hallgatnak” – mondta. Hozzátette, a „népirtást” a világnak egy emberként megállítania, mielőtt “Netanjahu és gyilkos hálózata kicsúszik az irányítás alól”.

A török elnök áprilisban a Hamász terrorszervezet politikai vezetője, Iszmáíl Hanijvel tárgyalt, a megbeszélésen állítólag szóba került a tűzszünet szükségessége, valamint a humanitárius segélyek is.

Néhány nappal később pedig Törökország bejelentette, hogy nem hajlandó újraindítani az áruforgalmat Izraellel a Gázai övezetben zajló harcokat lezáró tartós tűzszüneti megállapodás megkötéséig és a palesztinoknak szánt humanitárius segítség zavartalan eljuttatásáig.

Erre válaszul Izrael külügyminisztere, Jiszráel Kac erősen bírálta Recep Tayyip Erdogan török elnök döntését.    

Erdogan felrúgta a szabályokat. Ez egy olyan diktátor viselkedése, aki lábbal tiporja a török nép és üzletemberek érdekeit, és figyelmen kívül hagyja a nemzetközi kereskedelmi megállapodásokat

HVG