A hazai természetes fürdővizek nagy része kiváló minőségű, de van 6 gyanús strand, amitől hányhatunk

Továbbra is kiváló minőségű a hazai természetes fürdővizek többsége a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) értékelése alapján – derül ki az NNGYK keddi közleményéből.

Magyarországon 2023-ban 283 természetes fürdővizet tartottak nyilván, ezek közül 177 kapott kiváló, 52 jó és 10 tűrhető minősítést.

Kifogásolt kategóriába 6 strand

  • a dunakeszi Duna-parti strand;
  • a gárdonyi Tini Strand;
  • a makói Maros Kalandpart;
  • a nyíregyházi Sóstó Tófürdő;
  • a soltvadkerti Vadkerti tófürdő
  • és a zalaegerszegi Gébárti-tó strand

került.

A kifogásolt, vagy a nem ellenőrzött vízminőségű fürdőhelyeken a fürdőzők elsősorban hányással, hasmenéssel járó megbetegedésnek, szem- vagy fülgyulladás kockázatának vannak kitéve. Úgyhogy csak óvatosan.

Az idegenforgalmi szempontból kiemelt jelentőségű tavaink, a Balaton, a Tisza-tó, a Velencei-tó mellett található természetes fürdőhelyek többsége továbbra is kiváló besorolású.

A 28 nem besorolható fürdőhely többsége olyan új strand, amely még nem rendelkezik a minősítéshez szükséges teljes adatsorral, de ezek vizeit is folyamatosan ellenőrzik a szakemberek.

Az Európai Unió jelentése szerint a tagállamok, valamint Albánia és Svájc mintegy 22 ezer fürdőhelyének vízminősége 85,4 százalékban kiváló. Horvátország, Görögország, Ciprus és Bulgária tengerpartjai, valamint Ausztria szabadvizei legalább 94 százalékban kiváló minősítést kaptak 2023-ban.

A természetes fürdővíz minősítése a szennyvíz eredetű baktériumok száma alapján történik, négy év legalább 16 eredménye alapján. Az értékelés a vízminőség ingadozását is figyelembe veszi, így megállapítható, hogy mekkora a szennyezés kockázata.

Az NNGYK arra is felhívta a figyelmet, hogy a fürdőzés csak kijelölt fürdőhelyeken biztonságos, azonban nem minden esetben lehet elsőre megállapítani, hogy kijelölt fürdőhelyen járunk-e. Vannak olyan helyszínek, ahol a feltételek adottak, mégsem jelöltette ki a terület tulajdonosa, és a szükséges vízvizsgálatokat sem végzik el.

A kijelölt fürdőhelyekről és az egyes strandok aktuális vízminőségéről az NNGYK honlapján lehet tájékozódni.

Nyitóképünkön turisták láthatók a Seychelle-szigeteki Mahé egyik strandján.

HVG