Macron szerint nem az orbáni irány, hanem az erős, szuverén Európai Unió a béke, a jólét és a demokrácia záloga

Az erős, szuverén Európai Unió a béke, a jólét és a demokrácia záloga – jelentette ki hétfőn Emmanuel Macron francia elnök Drezdában.

A francia elnök a drezdai Frauenkirche katedrális előtt mondott beszédében úgy fogalmazott, hogy az EU válaszúthoz érkezett. “Az Európai Unió története, a béke, a jólét és a demokrácia története” – mondta. Úgy vélekedett, mindez veszélybe kerül, ha az EU nem cselekszik. “Európa a béke záloga. Sokunk számára ez az érv sokáig túlhaladottnak tűnt. Mostanra azonban ismét háború dúl Európában” – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta, hogy különösen az ukrajnai háború tükrében szükség van önálló európai védelmi és biztonságpolitika kialakítására, illetve arra, hogy az európaiak szövetségesként cselekedjenek a NATO-n belül. Rávilágított, hogy a gazdaságpolitikai téren is szuverénebbé, illetve függetlenebbé kell válnia az Európai Uniónak különösen az amerikai és kínai konkurenciára tekintettel. “Európának növekedési modellre van szüksége a jövő nemzedékei számára” – hangoztatta a francia elnök, hozzátéve, hogy a gazdasági fejlődésnek karöltve kell járnia a klímavédelemmel.

Beszédében Macron a szélsőségek veszélyére is figyelmeztetett. Mint rávilágított, sokak számára magától értetődőnek tűnik a demokrácia és a szabadság. A berlini fal leomlását követően az emberek azt gondolhatták, hogy új szelek fújnak és elterjednek mindenhová. “De nézzünk ma csak körbe! Vessünk pillantást a tekintélyelvű rezsimek iránti csodálatra. Nézzük csak meg az illiberális pillanatot, amelyet átélünk!” – tette hozzá.

Sokan azt mondják maguknak, hogy akarják a pénzt Európától, de nem az igazságszolgáltatás és a sajtó függetlenségét, a kultúra változatosságát és az egyetemek autonómiáját. “Ez a tendencia nem tendencia, hanem valóság Magyarországon. Ez volt a valóság Lengyelországban is a csodálatos választásokig”

– hangoztatta Macron.

“Demokráciáinkban mindenhol ott tenyésznek ezek a gondolatok, amelyek a szélsőségektől, különösen pedig a szélsőjobboldaltól kapnak lendületet” – tette hozzá Macron.

“Ocsúdjunk fel! Európánk nem egy bevásárlóközpont!” – osztotta meg gondolatait a francia elnök. Azzal folytatta, hogy az EU nemcsak egy olyan hely, ahol közös szabályokat alkotnak. Hanem “az értékek, kultúra, a személyi és politikai szabadságok oszlopa”. Hangsúlyozta azt is, hogy “meg kell találni az erőt és elhivatottságot ezt mindenhol, minden országban megvédeni” dacára a szélsőségeknek. Az aggályokra és a haragot kiváltó okokra a tisztelet Európájával kell felelni – fűzte hozzá.

HVG