Fegyveres támadók öltek meg és hurcoltak el sokakat Nigériában

Többen meghaltak és sokan eltűntek Nigéria északnyugati részén elkövetett támadások nyomán.

Tízen életüket vesztették, legalább 160-an eltűntek és emberek százai voltak kénytelenek elmenekülni falvaikból Nigéria északnyugati részén elkövetett támadások nyomán – közölték hétfőn a helyi hatóságok.

Az első támadás Nigéria Niger nevű államában található Kuchi falujában történt Munya körzetben még pénteken este. Aminu Ajume helyi tisztségviselő szerint a motorkerékpárral érkező fegyveres támadók megölték az ellenállást tanúsítókat és több tucat embert elhurcoltak. A fegyveresek vasárnap éjszaka visszatértek és elhajtották a jószágokat, elvitték az élelmet, az üzleteket pedig felégették legalább 700 falusit kényszerítve menekülésre a környező településekre.

Ajume szerint Munya jelenleg olyan övezetté vált, ahová nem szabad belépni. “Házról házra haladtak elhurcolva embereket… 160 falusit vittek magukkal, köztük nőket” – mondta az illetékes a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva telefonon.

Az afrikai ország északnyugati régiójában az utóbbi években jelentősen megugrott a váltságdíj reményében elkövetett emberrablások száma. A tavaly májusban hatalomra került elnök, Bola Ahmed Tinubu beiktatását követően hadat üzent ugyan a fegyveres bűnözőknek, dzsihadistáknak és az etnikai alapon szerveződő egyéb fegyveres csoportoknak, ennek ellenére a közbiztonság az ország észak északkeleti és középső részében továbbra is rossz.

Nyitóképünk illusztráció.

HVG