A vita hevében megharapott egy nőt egy pap Floridában

Egy floridai papot azzal vádolnak, hogy megharapott egy nőt az egyik szentmise alatt a floridai St. Cloudban. Fidel Rodriguez atya a rendőrség szerint eredetileg megtagadta, hogy szentáldozásban részesítse a nőt, mivel szerinte nem tette meg a szükséges előzetes lépéseket ahhoz, hogy magához vegye a szentostyát.

Az Orlandói Egyházmegye által kiadott közlemény szerint Rodriguez ezért azt tanácsolta neki, hogy menjen el gyónni és bánja meg bűneit. Mindez a délelőtti 10 órás misén történt.

A nő visszatért a templomba a déli misére, és tájékoztatta a papot, hogy megtette a szükséges lépéseket, vagyis most már áldozhat. Amikor azonban a pap rákérdezett, hogy meggyónta-e a bűneit, a nő az válaszolta, hogy ez nem tartozik rá.

A nő vallomása szerint a pap ekkor feldühödött, és megpróbálta a szájába tuszkolni a szentostyát. A nő ekkor megpróbált kiragadni egy másik ostyát a pap kezéből, és a férfi ekkor ragadta meg és harapta meg a karját.

Az egyházmegye közleményében mindez úgy szerepel, hogy a pap a nő nyelvére tette volna a szentostyát, ő azonban ekkor erőszakkal belenyúlt a többi szentostyát tároló edénybe, és összetörte azokat. A pap igyekezett megfékezni a nőt, aki nem volt hajlandó elengedni az ostyákat, de csak egy keze volt szabad, és amikor a nő meglökte őt, megharapta a kezét. A pap szerint ez volt az egyetlen módja annak, hogy rávegye a nőt: engedje el az áldozótálcát.

„A katolikus hagyományban az Eucharisztiát az istentisztelet és a hit »forrásának és csúcsának« tekintik. A szentáldozásban való részvétel aktusa ezért megfelelő megértést, tiszteletet és áhítatot kíván” – áll az egyházmegye közleményében. „Ez nem olyasvalami, amit valaki önkényesen követelhet, és bizonyosan nem egy egyszerű »süti«, ahogy a panaszos nevezte” – teszi hozzá a nyilatkozat.

Az ügyet jelenleg az államügyészi hivatal vizsgálja.

HVG