246 TB tárhely, 2500 wattos tápegység: így néz ki a gurulós bőröndben hordozható szuperszámítógép

A mobil szót hallva nem feltétlenül egy szuperszámítógép jut az eszünkbe. Pedig ilyen is van már a kerekeken guruló mesterséges intelligenciával felturbózott szuperszámítógép tulajdonképpen kézipoggyásznak is tekinthető, ugyanis belefér egy bőröndbe. Ráadásul bármikor testre szabható a hardverkonfigurációja.

Az első bőröndméretű mesterségesintelligencia-szuperszámítógépként emlegetik a Gryfet, amit a GigaIO és a SourceCode közösen tervezett a hordozhatóság és a méretezhetőség jegyében. Ezt a szuperkomputert bárhova el lehet vinni, a „kézipoggyász” ugyanis kerekeken gurul. Legfeljebb 25 kiló a tömege.

Kis mérete ellenére a Gryf képes olyan léptékű adatgyűjtést és -feldolgozást végezni, amely más esetekben az adatok kiküldését igényelné. Egyetlen Gryf fendszer támogatja a szerverosztályú GPU-kat, illetve a rugalmasság érdekében azok szétbontását és újra összevonását. Ezzel a Gryf leküzdi a hagyományos hűtési kihívásokat, gondoskodik a saját szellőztetéséről, maximális számítási sűrűséget biztosítva hordozható formátumban.

A bőröndnyi szuperszámítógép hat nyílással rendelkezik a modulok beillesztéséhez és szükség szerinti eltávolításához, így mindig az adott terheléshez igazítható. Mesterséges intelligencia feladatok esetén például csatlakoztatni lehet két számítási egységet, egy gyorsítómodult, két tároló egységet és egy hálózati modult. Áttérne egy tárolási projektre? Akkor ennek megfelelően lehet módosítsa a konfigurációt, egy számítási és öt tárolómodullal.

Különösen kedvező, hogy akár öt Gryf is egymásra helyezhető a nagyobb terhelés érdekében, illetve hogy a terepről visszatérve a Gryf egy nagy központi számítógéphez csatlakoztatható a még nagyobb igénybevételt jelentő feldolgozási és elemzési feladatokhoz.

Az alapkonfiguráció négy GPU-t, 246 TB-nyi tárhelyet és 2500 W-os integrált tápegységet tartalmaz. A mobil szuperszámítógép már megvásárolható, azonban az árát nem hozták nyilvánosságra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG