Nyíltvízi Európa Kupa: az első állomás Piombino

Olaszországban, Piombinóban rendezik a European Aquatics Nyíltvízi Európa Kupa sorozat első állomását, ahol összesen tizenegy magyar versenyző indul, a csapat gerincét a juniorok adják.

Napsütés és 21 fok, de mégsem mondhatjuk, hogy a legkellemesebb időjárás fogadja a Nyíltvízi Európa Kupa sorozat első állomásán a versenyzőket, hiszen a víz hőmérséklete mindössze csak 18 fok… Május 18-án, szombaton világklasszisok fognak versenyezni, az olaszok mondhatni háziversenyt rendeznek, hiszen az összes induló közül 48-an hazaiak.

A sorozat tavalyi összetett győztese, Fábián Betti, éppúgy, ahogy 2023-ban is, kihagyja a nyitóállomást, azonban korelnökként Olasz Anna vízbe ugrik Piombinoban. A magyar csapat többi indulója: Abonyi Tóth Glenda, Flück Nóra, Hambardzumyan Arshak, Kárpáti Máté, Kovács Seres Hunor, Kovacsics Márk, Nagy Napsugár, Pittlik Zsigmond, Tóth Olivér, Varga Levente.

Ahogy láthatjuk a magyar csapat legnagyobb részét a juniorok adják, hiszen azok, akik tavaly pontszerző helyen végeztek utánpótlás világversenyen, lehetőséget kaptak egy Európa Kupa indulásra. Nyíltvízen a versenyzésnek rendkívül nagy szerepe van, ahogy Gellért Gábor szövetségi kapitány mondja: „Ez egy tapasztalatszerzési lehetőség a junior korosztályúak számára, hiszen a nyíltvízen kiemelkedő szerepe van a versenyrutinnak. Most a legjobb utánpótlás korosztályú versenyzőink kaptak lehetőséget, hogy komoly nemzetközi mezőnyben is felmérjék, hogy állnak.”

A verseny tökéletes visszajelzés lehet, ugyanakkor nem döntő a Piombinoban elért eredmény a junior Európa-bajnokság szempontjából. Július 12-14. között Bécsben rendezik a junior kontinensviadalt, ahova a csapatot a június 29-30. Maty-éren megrendezésre kerülő Nyíltvízi Országos Bajnokság eredményei alapján állítja össze Gellért Gábor.

Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid és Fábián Betti kihagyják a Nyíltvízi Európa Kupa első fordulóját, hiszen az olimpiai felkészülést részesítik előnyben, ők jelenleg Törökországban edzőtáboroznak.