40 kilós űrszemét pottyant egy kanadai gazda farmjára

Egy hónappal azután, hogy a NASA megerősítette: tényleg egy, a Nemzetközi Űrállomásról elengedett, és a légkörben javarészt elégett akkumulátorcsomag darabkája száguldott át egy floridai házon, most újabb hasonló hír jelent meg.

Egy kanadai farmra ugyanis egy óriási, 40 kg tömegű, elszenesedett fémdarab hullott – számolt be a CBC News. A jelek szerint egy többrétegű ötvözetről van szó. Az űrszemét-darabot a földet művelő Barry Sawchuk fedezte fel, aki a hírcsatornának viccesen meg is jegyezte: nem űrhajók építéséből keresi a kenyerét, hanem gazdálkodik. Eleinte ugyanis sejtése sem volt, mi lehet a hatalmas fémdarab.

A csillagászprofesszorok rögtön felfigyeltek az esetre, és miután egyetértettek, hogy a törmelék űrszemét, úgy határoztak, megpróbálják kideríteni az eredetét. A helyszín és a dátum alapján a SpaceX-re gyanakodnak, pontosabban egy februári visszatérésre, amikor az ISS-ről hozott vissza egy legénységet a Dragon űrkapszula.

Az asztronautákat szállító modul természetesen nem hagy el darabokat, van azonban egy rész, ami az ISS-ről ledokkolás után, de még a légkörbe belépés előtt válik le a Dragonról. Bizonyára ennek egy darabkája élte túl a légkörbe lépést.

Samantha Lawler, a kanadai Regina Egyetem csillagászprofesszora kiemelte: mivel már mindennaposak az űrrakéta-indítások, valamint visszatérések, a súlyos sérülések és halálozások kockázata is nő a visszahulló űrszemét-darabok miatt. Egy nagyvárosra esve ugyanis egy ekkora fémdarab könnyen eltalálhat bárkit, így ez csak a szerencsén múlott.

A legtöbb, a légkörbe belépő, embert nem szállító űreszköz elég, és legfeljebb kis darabok érnek földet. Ezek azonban – főleg a gyorsaságuk miatt – komoly veszélyt jelenthetnek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG