Az emberek viselkedése miatt végül kikapcsolták a New Yorkot és Dublint 24 órában összekötő portált

Testrészvillantások, terrortámadások felvételei – csak két példa arra, mit mutogattak az emberek az 5000 kilométerre lévő társaiknak a New Yorkot és Dublint összeköttető Portalon. Az ilyen esetek miatt egyelőre leállították az eszközöket.

Néhány napja új installáció jelent meg New York és Dublin egy-egy utcájában: egy portál, mellyel valós időben lehet kapcsolatba lépni a körülbelül 5000 kilométerrel arrébb élő emberekkel.

Gyorsan kiderült azonban, hogy sokan nem tudnak viselkedni a két várost élőképpel összekapcsoló installációk előtt, és emiatt Dublin városa – a New York-i partnerekkel közösen – elkezdett azon ötletelni, miként lehetne elejét venni a helytelen viselkedésnek.

Kedd este átmenetileg teljesen leállították az összeköttetést a két város között, és az ok ezúttal is az volt, hogy az emberek nem tudtak viselkedni előtte.

Szerdán már – írja a BBC – csak egy rövid felirat állt a Portal fekete kijelzőjén, mely arról tájékoztatta a nagyérdeműt, hogy az eszköz átmenetileg üzemen kívül van. A brit közmédia szerint az emberek intim testrészeket villantottak, vagy a 2001. szeptember 11-i, Amerika elleni terrortámadásról készült felvételeket mutogattak a kamerába.

Dublin városának tanácsa bízott abban, hogy szerdáig találnak valamilyen megoldást, de az általuk preferált opció – a kamerakép elhomályosítása illetlen dolgok észlelése esetén – nem volt kielégítő.

Az üzemeltetők kiemelték: az emberek többsége tudott viselkedni, így csak egy kis százalék miatt kellett meghozni a döntést. Az ígéret szerint azonban még a héten újra üzembe állhat a portál, bizonyára valamilyen technikai megoldást alkalmazva az illetlen viselkedés kiszűrésére.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG