Szappanos a mennybe megy, Magyar Kupa-győztes a Paks

A Magyar Kupa 1910 óta íródó történetében ez volt a 84. döntő, az ötödik, amelyet az új Puskás Arénában rendeztek meg. A finálé két résztvevője, a Ferencváros és a Paks negyedik alkalommal találkozott egymással ebben a szezonban. Az eddigi mérkőzések az FTC-nek kedveztek, hiszen áprilisban 1–0-ra, tavaly augusztusban pedig 6–1-re győzött a magyar bajnok, hazai környezetben viszont 3–2-re győzni tudtak a paksiak.

A csapatok a következő összeállításokkal kezdték meg a mérkőzést:

  • Paks: Szappanos – Vas, Kinyik, Lenzsér – Osváth, Papp, Vécsei, Windecker, Szabó J. – Hahn, Könyves.
  • Ferencváros: Varga Á. – Botka, I. Cissé, Abena, Civic – Maiga, Ben Romdan – A. Traoré, Abu Fani, Marquinhos

Az első félidőben Szappanos védett egy tizenegyest, majd emberhátrányba került a Paks

A Magyar Kupa első helyzetére a 2. percig kellet várni, egy paksi labdavesztést követően Mohammed Abu Fani lőhetett 18-ról, de a labda elkerülte a jobb alsót. Két perccel később ismét a Fradi veszélyeztetett, Adama Traoré a jobb szélen megindulva cselezte be magát a 16-oson belülre, lövését Szappanos Péter védte.

Tíz perc sem telt el és a bajnok Ferencváros már a sokadik helyzetét dolgozta ki. Ezúttal Botka Endre beadásából lőtt Marquinhos az ötös jobb sarkáról, de a túlsó felső mellé. Az első paksi lehetőség a 21. percben adódott, ekkor azonban Osváth Attila beadása után Hahn János jócskán a léc fölé fejelt. A 28. percben ismét a Paks veszélyeztetett. A középső védő, Myenti Abena veszített labdát, Könyves Norbert pedig 24 méterről eresztett meg egy lövést, de Varga Ádám védeni tudott.

A 30. percben egy bal oldali Eldar Civic szöglet után Szabó János kezére pattant a labda, a játékvezető pedig a VAR segítségét igénybe véve tizenegyest ítélt. A labda mögé Varga Barnabás állt, ám a bal alsó irányába lőtt büntetőjét Szappanos hatalmas bravúrral védte. A kipattanó Traoré elé került, de ezt is kitolta a válogatott hálóőre.

Mindössze hét perc telt el a Szappanos-parádé után, amikor megfogyatkozott a Paks. Vécsei Bálint a ziccerben kilépő Traoré ellen szabálytalankodott a 16-os környékén, Berke Balázs pedig ezért a megmozdulásért felmutatta a piros lapot.

Szappanos parádé és Fradi piros lap a második félidőben

Nem meglepő módon a második félidőben is védekezésre rendezkedett be az emberhátrányban játszó Paks. Teljesen átengedték a kezdeményezést a Ferencvárosnak, négy védővel és öt szűrő középpályással próbálták állni a sarat.

A 62. percben újabb, ki tudja már hanyadik bravúrját mutatta be Szappanos, miután Varga az ötös bal sarkáról lőtt. Mint kiderült, hiába való a bravúr, a partjelző lest ítélt. Négy perccel később ismét Varga veszélyeztetett, de Szappanos ezúttal is kifogott a Fradi csatárán.

A 75. perc újabb fordulatot hozott, Abena a félpálya környékén egy teljesen felesleges szabálytalanságot mutatott be, lehúzta Böde Dánielt, amiért megkapta második sárga lapját. 10–10 emberrel folytatták a csapatok, újra egyenlő feltételek mellett.

A 79. percben Civic lőtt messziről, amibe a csereként beálló Balogh Balázs blokkolt bele, de Osváth ezután összeszerencsétlenkedett egy szögletet. Ebből azonban nem lett komoly veszély, Szappanos ezúttal is résen volt. Néhány perccel később a Fradi eldönthette volna a kupa sorsát, Kristoffer Zachariassen a felezőről ugratta ki remekül Traorét, aki az ötös jobb sarkáról Szappanosba lőtte a labdát. A 90. percben ismét Zachariassen volt a főszereplő, Kodro passzából először még a kapusba fejelt, majd gólt szerzett, de lesen állt, így a találatot érvénytelenítették. Az öt perces hosszabbításban sem esett gól, így jöhetett a hosszabbítás.

Egy szögletgóllal nyerte meg a Magyar Kupát a Paks

Itt azonban Murphy törvénye a Ferencvárost sújtotta. A 98. percben egy paksi szöglet következett, Balogh beadása után pedig Papp Kristóf fejelt a bal sarokba, ezzel előnyhöz juttatva csapatát. Paks–Ferencváros 1–0.

A Fradi próbált gyorsan válaszolni a gólra, Traoré lőhetett 11-ről, de a labda, ha nem is sokkal, de elkerülte a jobb alsót. A 105. percben kétgólosra növelhette volna előnyét az atomvárosi csapat, de Böde 18 méteres lövését Varga vetődve védte. A hosszabbítás második félidejének elején is a Paks állt közelebb a gólhoz. Egy előrevágott labda után Szabó János szerelte Ibrahim Cissét, a játékszer pedig Bödéhez került, aki jobbról balra forgatott. Osváth került így remek helyzetbe, de 16 méterről leadott lövése elkerülte a jobb alsó sarkot.

A hosszabbítás hosszabbításában döntötte el a Paks a mérkőzést, a Fradi szöglete után egy előrevágott labdára Haraszti Zsolt csapott le, és mivel a szöglethez feljött Varga is, így az üres kapuba könnyedén passzolta be a labdát, Paks–Ferencváros 2–0, Magyar Kupa-győztes a Paks.

A döntő legjobbja Szappanos Péter lett.

HVG