Új mesterséges intelligenciát mutatott be a Google, itt a Gemini 1.5 Flash

Magyar idő szerint kedden este startolt el a Google szokásos éves fejlesztői konferenciája, a Google I/O, és ahogy arra előzetesen számítani lehetett, a rendezvény a mesterséges intelligenciát (MI) helyezte a fókuszba. Demis Hassabis, a Google DeepMind vezetője rögtön le is rántotta a leplet egy új MI érkezéséről.

Az újdonság a Google Gemini 1.5 Flash nevet kapta, amit Hassabis szerint a sebességre és a hatékonyságra optimalizálva fejlesztettek ki. A szakember szerint az eszköz kiválóan teljesít a szövegek összegzésében, a dokumentumokon és táblázatokon való munkában és még egy sor más területen is. Hassabis hozzátette, hogy a Google azért hozta létre a Gemini 1.5 Flash-t, mert a fejlesztőknek olyan modellre volt szükségük, amely olcsóbb és egyszerűbb, mint a Pro verzió, amit a vállalat még 2024 februárjában jelentett be.

A Gemini 1.5 Flash ennek eredményeként a Gemini 1.5 Pro és a Gemini 1.5 Nano között helyezkedik el. Utóbbit a kisebb eszközökön végzendő feladatokra méretezte a vállalat, amit az okostelefonok – elsőként a Google Pixel 8 – kaptak meg.

A cég szerint bár a Flash a Pro „könnyített” változata, ugyanoylan erős, mint a nagyobb testvér. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a Pro leglényegesebb funkcióit mind beépítette a vállalat a Flash-be – részletezte a fejlesztést Hassabis. Ennek köszönhetően az újdonság képes egyszerre egy 1500 oldalas dokumentum elemzésére, vagy egy több mitn 30 ezer sorból álló kód analizálására.

A Flash-t nem a felhasználók, hanem a fejlesztők kapják meg, akik aztán ezt felhasználva készítik el a saját MI-eszközüket.

A Google emellett frissítette a Gemini 1.5 Prót is. Ez egyelőre kimerül abban, hogy jobb kódot ír, valamint javult a hang- és képelemzési képessége, a cég azonban azt ígéri, hogy még ebben az évben megduplázza az MI teljesítményét. Ha ez valóban így lesz, akkor kétórányi videót, 22 órányi hangot, több mint 60 000 sornyi forráskódot vagy több mint 1,4 millió szót tud majd egyidejűleg feldolgozni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG