Parragh László: „Az ideális a fehér bőrű, keresztény kultúrájú, európai gondolkodású munkaerő importja lenne, de hát ez kifogyott”

Ami rendelkezésére áll a magyar gazdaságnak, az „a víz, illetve az emberi erőforrás, a humán tőke” – fejtette ki álláspontját Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, az akkumulátorgyártás felfuttatásáról, annak vonzatairól, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Parragh a munkaerőhiánnyal kapcsolatban elismerte, hogy a munkaerő importja elkerülhetetlen: „Kétségtelen, hogy láthatóan fogy a munkaerő, ahogyan a korosztályok idősödnek, egyre kevesebb munkavállalóval kell számolnunk” – kezdte. Majd hozzátette:

„Az ideális a fehér bőrű, keresztény kultúrájú, európai gondolkodású munkaerő importja lenne, de hát ez is kifogyott, a Balkán kifogyott, Ukrajna munkaképes lakosságának jó része elmenekült, marad a Távol-Kelet, ahol a vallás azért szerencsére visszafogottabb, mint a keményebb arab országokban.”

Kevés esélyt lát viszont arra, hogy a nyugaton dolgozó magyarok százezreit haza lehetne csábítani, mert ha itthon 10-20 százalékkal emelkedik a bér, „akkor az osztrákok is emelnek” – mondta. Magyarország, amely a közepes jövedelmű országok csapdájának tüneteit mutatja, épp az olcsóbb fizetéseket kínálhatja előnyként a külföldi beruházóknak. Így maradnak az alacsonyabb fizetések és az egyre több importált munkás – fejtette ki Parragh.

„Lehet olyan álmokat kergetni, hogy 2030-ra utolérjük Ausztriát, meg hasonlók, de a realitásból kell kiindulni, és ahhoz kell igazodni.”

„Nem az a valós veszély, hogy mikor érjük utol Ausztriát, hanem az igazi kockázat az, ha Románia előzi meg Magyarországot”

– az MKIK elnöke vélhetően arra utalt, hogy ez utóbbi már több fontos gazdasági mutatóban meg is történt.

HVG