Marko szerint Newey a Ferrarihoz tart

Amikor a Red Bulltól való távozását a hó elején bejelentő Adrian Newey következő lehetséges állomáshelyről kérdezték, Helmut Marko tréfásan így felelt a Total Motorsportnak: „Szerintem a piros egy kicsit ütközik a sötétkékkel. De egy olyan nagyszerű színnel, mint a zöld, bármi lehetséges.”

E szavakat nem volt nehéz arra vonatkoztatni, hogy a Red Bulltól (kék) távozó Newey a várakozásokkal ellentétben nem a Ferrari (piros), hanem az Aston Martin (zöld) irányába tarthat, de Marko azóta – ki tudja milyen indíttatásból – visszakozott, s immár ő is amellé tette a garast, hogy a brit sztártervező Maranellóba szerződik:

marko-newey-2023

„Nyilvánvalóan félreértettek. Én inkább a pirosra tippelnék” –  nyilatkozta a 80 éves Red Bull-tanácsadó, aki azt is elismerte, hogy a közelgő szabályváltozások idején jó lett volna még a csapatban tudni Neweyt:

„Newey egy legenda. Ő a legjobb F1-es tervező, és akkor van a legjobb formában, amikor a szabályok megváltoztak, mert mindig tudja, hogyan lehet a legjobban kihasználni az új értelmezéseket. Ő volt a vezéralak nálunk, vele a fedélzeten sokkal könnyebb volt fiatal mérnököket szerezni, mert megtiszteltetés volt számukra, hogy vele dolgozhattak.”

marko-newey-2024

Marko azt is kiemelte, hogy amikor a Red Bullnak problémái támadtak, gyakran Newey volt az első, aki előállt a megoldással, arról viszont szó sincs, hogy távozása pótolhatatlan veszteség lenne az energiaitalosok számára: „A műszaki csapatunk nagyon változatos, vegyesen vannak benne tapasztalt emberek, mint Pierre Wache és fiatalabbak is” – mondta, majd hozzátette:

„Newey-val a mítosz eltűnik, de nem hiszem, hogy emiatt visszaesnénk technikai szempontból. Most a világbajnokságra kell koncentrálnunk, és a csapatot újra a helyes útra kell terelnünk” – utalt Marko a Miamiban elszenvedett váratlan vereségre (és talán másra is).

formula.hu