Leleplezték III. Károly brit király első hivatalos festett portréját

A Buckingham-palotában kedden leleplezték III. Károly brit király 2022. szeptember 8-ai koronázása óta készült első hivatalos festett portréját – adta hírül a Sky News.

A festményt Jonathan Yeo neves portréfestő készítette, akinek korábbi modelljei között szerepel Idris Elba, Cara Delevingne, Sir David Attenborough, Nicole Kidman, Malála Júszafzai, valamint a korábbi miniszterelnökök, David Cameron és Tony Blair is.

Yeo munkáit a Királyi Művészeti Akadémián és a washingtoni Nemzeti Portré Galériában is kiállították, megfestette Kamilla brit királynét és a néhai Fülöp herceget is.

A király 2021 júniusa és 2023 novembere között négy alkalommal ült modellt Yeónak a gloucestershire-i Highgrove-ban és a londoni Clarence House-ban.

A művész az uralkodóról készült rajzok és fényképek alapján is dolgozott, hogy a két modellülés között haladni tudjon. A portré elkészítésére a megbízást a festő a Drapers’ Companytól kapta.

„Amikor elkezdtem ezt a projektet, Őfelsége a király még Ő Királyi Felsége, a walesi herceg volt, és akárcsak az általam festett, a válla felett lebegő pillangó, ez a portré is fejlődött, ahogy a portré alanyának a közéletben betöltött szerepe átalakult” – mondta Yeo.

Kifejtette: „ebben az esetben az volt a célom, hogy utaljak a királyi portréfestészet hagyományaira, de úgy, hogy az a 21. századi monarchiát tükrözze, és mindenekelőtt az alany mély emberi mivoltát közvetítse”.

A 75 éves uralkodót korábban rákkal diagnosztizálták, majd kezelést is kapott, orvosai pedig a múlt hónapban engedték neki, hogy visszatérhessen a közfeladatokhoz. Azóta egészségi állapotáról annyit árult el, hogy a kemoterápia miatt elvesztette az ízérzékelését. Minderről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

HVG