Ezúttal nem a klímaváltozás a gond.
Szeptemberig leáll a Huy Fong Foods, az eredeti, „kakasos” sriracha szósz gyártója – írja a USA Today egy birtokába került levél alapján. A levelet a kaliforniai cég nagykereskedelmi partnereinek írta, abban a leállást alapanyaghiánnyal magyarázták. Pontosabban azzal, hogy a rendelkezésükre álló chilik „túl zöldek” ahhoz, hogy csípős szószukat a megfelelő színben állítsák elő.
A tájékoztatás szerint a gyártás szeptember elején, az új szezon kezdetével indulhat újra. A srirachán kívül a cég más termékeit sem tudja előállítani addig, így a Huy Fong Foods fokhagymás szósza és sambal oelekje is eltűnhet a boltok polcairól.
A USA Today megkérdezett egy élelmiszeripari szakértőt, aki szerint a kaliforniai cég versenytársai nem számoltak be hasonló alapanyag-problémákról. Az Új-Mexikói Állami Egyetem professzora úgy tudja, hogy a Huy Fong Foodsnak új beszállítóival akadt gondja, akik a jalapenókat nem képesek megfelelő minőségben leszállítani. A cég korábban egy kaliforniai gazdaságból szerezte a szószokhoz szükséges paprikákat, ám 2017-ben egy pénzügyi vita miatt megszakadt az üzleti kapcsolat. Két évvel később egy bíróság úgy ítélte, hogy a Huy Fong törvénysértő módon bontott szerződést az Underwood Ranches-zel, emiatt 23,3 millió dollár kártérítésre ítélte a céget. Az Underwood azóta egy rivális srirachagyártót lát el piros jalapenóival, a Huy Fongnál pedig időről időre hasonló hiány lép fel, emiatt például két éve is hónapokig szünetelt a gyártás.
Bár a piros chiliből, fokhagymából, cukorból, sóból és ecetből álló sriracha Thaiföldről származik, a leghíresebb, kakakos logóval ellátott verziót gyártó Huy Fong Foods alapítója a vietnami David Tran, aki a hetvenes évek közepén még hazájában kezdte gyártani a szószt. Tran családjával 1978-ban menekült el az Egyesült Államokba, Kaliforniában építette fel gyártóüzemét, amely ma már évente több mint 45 ezer tonna paprikát dolgoz(na) fel.
HVG