Az ukránok megtagadták az Abrams harckocsik használatát

„Egyelőre a tankokat kivonták a frontvonalból, és az USA együtt fog dolgozni az ukránokkal a taktika megváltoztatásán, mondta Christopher Grady admirális, a vezérkari főnökök egyesített vezérkarának alelnöke, és egy védelmi minisztériumi tisztviselő, aki névtelenség mellett megerősítette a lépést” – áll a cikkben.

A drónok széles körű használata a harctéren azt jelenti, hogy „nincs olyan nyílt terep, amelyen csak úgy át lehet hajtani a felfedezéstől való félelem nélkül” – mondta egy másik, meg nem nevezett magas rangú Pentagon-tisztviselő.

2023. szeptember végén a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának stratégiai kommunikációs koordinátora, John Kirby közölte, hogy az amerikai Abrams harckocsik első szállítmánya megérkezett Ukrajnába, és Washington összesen 31 harcjárművet ígért Kijevnek.

Mint az amerikai média elismerte, az elmúlt két hónapban már legalább öt Abrams harckocsit kivontak a szolgálatból Ukrajnában. Emellett orosz harci gépek tucatnyi német Leopard harckocsit, több brit Challenger harckocsit és francia AMX-10RC kerekes harckocsit lőttek le.

Írta a Magyar Hírlap